ΣΥΝΤΟΜΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΙΒΜ

Τσιπ για νέα γενιά κομπιούτερ

Ερευνητές από την εταιρεία ΙΒΜ ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες πως ανέπτυξαν ένα νέο πρωτοποριακό τσιπ, το οποίο αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του και επεξεργάζεται περίπλοκα δεδομένα όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το ολοκληρωμένο κύκλωμα ανοίγει τον δρόμο για να δημιουργηθεί μια νέα γενιά προσωπικών υπολογιστών, οι λεγόμενοι «γνωσιακοί κομπιούτερ», οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους και να αντιδρούν σε καταστάσεις για τις οποίες δεν έχουν προγραμματισθεί. Ετσι, για παράδειγμα, ενσωματωμένα στους φωτεινούς σηματοδότες, τα τσιπ αυτά θα μπορούν από τα οπτικά ερεθίσματα και τους ήχους να αντιλαμβάνονται πότε επίκειται κάποιο τροχαίο ατύχημα, για να το αποτρέψουν. Προς το παρόν, βέβαια, το πρότζεκτ βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια πριν γίνουν πραγματικότητα τέτοιες εφαρμογές.

ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΑΡΡLΕ

Παράνομη αποθήκευση στοιχείων;

Μάλλον ελάχιστοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα θυμούνται πια το σκάνδαλο που ξέσπασε με το iPhone όταν δύο ερευνητές ανακάλυψαν πως το κινητό τηλέφωνο αποθήκευε στη μνήμη του τις τοποθεσίες όπου βρέθηκε ο κάτοχός του τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ανακάλυψη έγινε αιτία ώστε 27.000 Νοτιοκορεάτες να καταθέσουν αγωγή ζητώντας αποζημίωση 26 εκατ. δολ. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν πως η αποθήκευση του γεωγραφικού στίγματος στη συσκευή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παραβίαζε την ιδιωτικότητά τους, από τη στιγμή μάλιστα που οι πληροφορίες φυλάσσονταν σ’ ένα αρχείο που δεν κρυπτογραφούνταν και επομένως ήταν προσβάσιμο από οποιονδήποτε. Ηδη, πάντως, η Apple έχει φροντίσει να κλείσει το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας. Στη φωτ. ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στιβ Τζομπς.

ΤouchΡad – Ηewlett-Ρackard

Αποσύρθηκε μετά το λανσάρισμα

Υποτίθεται πως ο «υπολογιστής-ταμπλέτα» TouchPad της Hewlett-Packard -και το λειτουργικό σύστημα webOS που αυτό χρησιμοποιούσε- συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες να αποτελέσει το «αντίπαλον δέος» απέναντι στην κυριαρχία του iPad της Apple. Ωστόσο, μόλις 50 ημέρες μετά το λανσάρισμα του TouchPad στις ΗΠΑ, και πριν η συσκευή κυκλοφορήσει σε άλλες χώρες, η HP ανακοίνωσε πως θα διακόψει την παραγωγή του, σταματώντας επίσης τη σχεδίαση και κατασκευή νέων tablet PC και «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Η κίνηση αυτή οφείλεται στις απογοητευτικές πωλήσεις της ταμπλέτας, παρόλο που το webOS θεωρούνταν από πολλούς ειδικούς ένα πολύ αξιόλογο οικοσύστημα για φορητές συσκευές και καταναλωτικές έρευνες έδειχναν πως το TouchPad ερχόταν δεύτερο στις προτιμήσεις του κοινού. Παράλληλα, η εταιρεία γνωστοποίησε πως σκέφτεται να αποχωρήσει και από την αγορά προσωπικών υπολογιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή