«Μα πού βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες;»

«Μα πού βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες;»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Summertime and the living is easy», λέει το ομώνυμο τραγούδι του Τζορτζ Γκέρσουιν, ένας στίχος σχεδόν αξιωματικός, αφού διαπιστώνει το αυτονόητο, ότι «το καλοκαίρι η ζωή είναι εύκολη». Στο άκουσμά του όμως οι διεθνείς ηγέτες θα πρέπει να κάγχαζαν ειρωνικά τον φετινό Αύγουστο, αφού οι διακοπές τους έμοιαζαν με τρενάκι rollercoaster: σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, κρίση χρέους, μίνι κραχ στα χρηματιστήρια, λεηλασίες και επαναστάσεις. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά η Αγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Χοσέ Λουί Θαπατέρο, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Ολι Ρεν και ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκαν αντιμέτωποι με δριμεία κριτική από τα διεθνή ΜΜΕ για την απουσία τους από την πολιτική σκηνή τις κρίσιμες αυτές ώρες.

Τις χειρότερες εντυπώσεις απέσπασε η Μέρκελ, η οποία εθεάθη για τελευταία φορά στο φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ και στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη της, κάπου στα μονοπάτια του νότιου Τιρόλου. Ο μεγάλος περίπατος της Αγκελα αποδείχθηκε υπερβολικά μεγάλος, αφού άγγιξε τις δέκα μέρες. «Ας τελειώσει τις διακοπές της επιτέλους, πριν την υποχρεώσουν οι αγορές να τις ολοκληρώσει», ήταν το πικρόχολο σχόλιο των σοσιαλδημοκρατών.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατάφερε να κάνει τρεις εβδομάδες διακοπές στα «μουλωχτά», δίνοντας την εντύπωση πως ελέγχει την κρίση. Φασαριόζος και λαλίστατος κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες ότι ήταν ο πλέον δραστήριος. Εκανε δηλώσεις, μιλούσε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του και καλούσε δημοσίως τους υπουργούς του «να μην κάνουν διακοπές τον Αύγουστο, να ξεκουραστούν μεν αλλά να βρίσκονται σε επιφυλακή». Στη συνέχεια αποσύρθηκε μέχρι τις 24 Αυγούστου στη βίλα της Κάρλα Μπρούνι στο Καπ Νεγκρ της γαλλικής Ριβιέρας. Η πλειοψηφία των Γάλλων όμως σε δημοσκόπηση δήλωσε ότι εμπιστεύεται πολύ περισσότερο τη σιωπηλή Μέρκελ για τον χειρισμό της κρίσης παρά τον… «μπλινγκ μπλινγκ» πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο πλέον άτυχος της ευρωπαϊκής οικογένειας ήταν ο Ντέιβιντ Κάμερον. Μεσούσης της κρίσης, ο υπουργός των Οικονομικών του βίωνε το αμερικανικό του όνειρο στην Καλιφόρνια. Ο ίδιος πήγε στην Τοσκάνη, ενοχλήθηκε που μια γκαρσόνα δεν τον αναγνώρισε και την τιμώρησε στερώντας της το φιλοδώρημα. Ο βρετανικός Τύπος καυτηρίασε την αναλγησία του και προτού προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος, ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια στο Λονδίνο. Επέστρεψε με αρκετή καθυστέρηση και δέχθηκε νέα σφοδρή κριτική, αυτήν τη φορά για ολιγωρία και νωχελικά ανακλαστικά. Αφότου εξήντλησε όλη την αυστηρότητά του απέναντι στους ταραξίες, έφυγε ξανά για την Κορνουάλη. Κι εκεί που παρατηρούσε με το εξασκημένο οικολογικό του μάτι τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, φτάνουν τα μαντάτα από το λιβυκό μέτωπο για την Αλωση της Τρίπολης…

Ο Θαπατέρο κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων, γιατί διατυμπάνισε δεξιά κι αριστερά ότι αναβάλλει τις διακοπές του στη νότιο Ισπανία μόνο και μόνο επειδή πέρασε μια μέρα παραπάνω στο γραφείο του στη Μαδρίτη. Ο Μπερλουσκόνι απέφυγε φέτος τα «μπούνγκα μπούνγκα» πάρτι. Περιορίστηκε σε ολιγοήμερες διακοπές στη Σαρδηνία και ανάπαυση στο σπίτι του στο Μιλάνο. Ο επίτροπος Οικονομικών Ολι Ρεν δεν γύρισε στις Βρυξέλλες με το επιχείρημα ότι η πατρίδα του «η Φινλανδία έχει ταχύτερη σύνδεση Ιντερνετ από το Βέλγιο». Κι ο Αμερικανός πρόεδρος έπαιζε γκολφ στο Μάρθας Βινγιάρντ την ώρα που εκκενώνονταν τα κυβερνητικά κτίρια στην Ουάσιγκτον λόγω σεισμού. Ειδικοί συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο όμως τον ενημέρωναν επί παντός επιστητού την ώρα των punch shots του: από την εμφάνιση της Μισέλ Μπάκμαν στην Αϊόβα, τη βουτιά της Wall Street, την πορεία της ανεργίας μέχρι το πρωτόγνωρο χτύπημα του Εγκέλαδου στην ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή