Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας σε σουνιτικό τζαμί της Βαγδάτης

Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας σε σουνιτικό τζαμί της Βαγδάτης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ντυμένος σαν επαίτης φέρεται ότι ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας ο οποίος σκότωσε 29 ανθρώπους κατά τη διάρκεια επίθεσης σε σουνιτικό τέμενος της ιρακινής πρωτεύουσας, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Η επίθεση είχε στόχο τους σουνίτες που προσεύχονταν στο τέμενος σε ειδική λειτουργία ενώ συνεχίζεται το Ραμαζάνι. Επίσης, όπως επισημαίνει και σε σχετικό δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα Τhe New York Times, η επίθεση, που προστίθεται στο μπαράζ επιθέσεων οι οποίες σημειώνονται τον τελευταίο μήνα στο Ιράκ, εντείνει τους φόβους για αναζωπύρωση της θρησκευτικής βίας στη χώρα, ενόψει της επικείμενης αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι τα τέλη του έτους.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, η οποία ωστόσο φέρει όλα τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων της Αλ Κάιντα στη Μεσοποταμία.

Οπως υποστήριξε ο ιμάμης του τεμένους Ουμ αλ Κούρα όπου σημειώθηκε η επίθεση, ο βομβιστής αυτοκτονίας, ντυμένος σαν επαίτης και με το χέρι του τυλιγμένο σε επίδεσμο, είχε προσευχηθεί στο τέμενος για έξι συνεχόμενες ημέρες πριν από την επίθεση. Το πρόσωπό του ήταν πλέον οικείο στους φρουρούς για αυτό και το βράδυ της Κυριακής δεν του έκαναν έλεγχο. Ο ιμάμης πρόσθεσε ότι οι φρουροί άρχισαν να υποπτεύονται όταν είδαν τον «επαίτη» να προσπαθεί να πλησιάσει τον ιμάμη μέσα από το πλήθος για να τον βγάλει έξω από το τέμενος. Ο βομβιστής ωστόσο επέστρεψε και ανατινάχτηκε σε μικρή απόσταση από τον κληρικό.

Μεταξύ των νεκρών της επίθεσης είναι και ο μετριοπαθής βουλευτής Χαλίντ αλ Φαντάουι, δριμύτατος επικριτής της Αλ Κάιντα, καθώς και ένας πατέρας με τον πεντάχρονο γιο του. Στους δρόμους της Βαγδάτης συγγενείς και φίλοι των νεκρών σε απόγνωση, ετοίμαζαν τις κηδείες των θυμάτων. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλίκι απηύθυνε έκκληση στους Ιρακινούς να σταθούν ενωμένοι έναντι των τρομοκρατών και να τους πατάξουν όπου και αν αυτοί βρίσκονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή