Από μικρή κοινότητα, ανεξάρτητο πριγκιπάτο…

Από μικρή κοινότητα, ανεξάρτητο πριγκιπάτο…

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενία -και οικονομική κρίση- τέχνας κατεργάζεται στην Ιταλία. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, περί συγχωνεύσεως των κοινοτήτων με πληθυσμό μικρότερο των χιλίων κατοίκων, προκάλεσε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Κάποιοι κοινοτάρχες απείλησαν ότι θα εγγράψουν στα δημοτολόγια μετανάστες προκειμένου να αυξήσουν άμεσα τον πληθυσμό τους ενώ άλλοι επικαλέστηκαν τη μακρά ιστορία της Ιταλίας αποτελούμενης από πόλεις-κράτη με διακριτά έθιμα και διαλέκτους. Ομως ο δήμαρχος του Φιλετίνο, μιας πολίχνης με 568 κατοίκους, πήρε μία πιο ριζοσπαστική απόφαση: να μετατρέψει τη μικρή κοινότητα σε ανεξάρτητο πριγκιπάτο.

Ο Λούκα Σελάρι, ο πολυμήχανος δημοτικός άρχοντας, ήδη φιλοτέχνησε τον θυρεό του ανεξάρτητου πλέον πριγκιπάτου, ο οποίος σήμερα κοσμεί τα πάντα, από τα μπλουζάκια που αγοράζουν οι τουρίστες μέχρι και το τοπικό λικέρ.

Δεν έμεινε, όμως, μόνο εκεί. Εκρινε ότι κάθε ανεξάρτητο κράτος πρέπει να έχει το δικό του νόμισμα και έτσι έκοψε το «φιορίτο» (το «ανθισμένο». Το νόμισμα έλαβε αυτό το όνομα διότι θα κάνει την οικονομία του πριγκιπάτου να ανθήσει). Επί του παρόντος πωλείται μόνο ως σουβενίρ, αλλά αν τελικά αναγνωρισθεί ως «νόμιμο νόμισμα», η ισοτιμία του θα είναι δύο φιορίτο ανά ευρώ.

«Βλέπετε, επιλύσαμε το θέμα του δημοσίου χρέους», κομπάζει ο Ενιο Μαρφόλι, δημοτικός σύμβουλος και δεξιοτέχνης του όμποε. Η δική του συμβολή είναι ακόμα μεγαλύτερη στην επίλυση της κρίσης, αφού εργάζεται στον δήμο δωρεάν.

Γενικότερα η απόφαση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι προκάλεσε οργή στους μικρούς δήμους και τις κοινότητες. Αλλωστε, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Δημάρχων Μικρών Πόλεων, Ράνκα Μπίλια, τα χρήματα που διασώζονται είναι ψιχία. Τα δημοτικά συμβούλια κοστίζουν στο κράτος 5,8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που η ιταλική Βουλή καταβάλλει για τη διατήρηση του εστιατορίου του Κοινοβουλίου. «Εργαζόμαστε αόκνως και θέλουν να περικόψουν κάτι που κοστίζει όσο η κουζίνα τους. Τι περιμένουν; Να γίνει επανάσταση;», λέει η Μπίλια.

Κατά πάσα πιθανότητα η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει πίσω μετά τη βροντερή αντίδραση των δημοτικών αρχόντων τις τελευταίες ημέρες, ενώ θα αποσύρει κάποια από τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε, όπως, παραδείγματος χάριν, η περικοπή των χρηματοδοτήσεων σε ερευνητικά κέντρα με λιγότερους από 70 υπαλλήλους και σε πόλεις με λιγότερο από 300.000 κατοίκους. Τα μέτρα -λένε πολλοί- ελήφθησαν τάχιστα και χωρίς πολλή σκέψη με μοναδικό στόχο να καθησυχαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακόμα, όμως, και αν αποσυρθεί το μέτρο, ο επίδοξος πρίγκιπας του Φιλετίνο θα προχωρήσει με το φιλόδοξο σχέδιό του. Χθες, μάλιστα, επρόκειτο να συναντηθεί με έναν από τους πιο φημισμένους δικηγόρους της Ιταλίας προκειμένου να επιλύσουν κάποια θέματα. Αλλωστε, όπως λέει, πιστεύει πολύ σε αυτό που ανέγραψε κάτω από τον θυρεό του μικρού πριγκιπάτου: «Nec Flector, Nec Frangor». «Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα εγκαταλείψουμε τα σχέδιά μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή