Αυστηρή προειδοποίηση Ερντογάν στο καθεστώς Ασαντ

Αυστηρή προειδοποίηση Ερντογάν στο καθεστώς Ασαντ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι -μεταξύ τους και ένα παιδί- σκοτώθηκαν χθες στη Συρία, αποτέλεσμα της εισβολής των δυνάμεων ασφαλείας σε χωριά και πόλεις της χώρας, για την κατάπνιξη διαδηλώσεων και τη σύλληψη στελεχών της αντιπολίτευσης. Η σημαντικότερη από τις επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σαραμίν της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίσθηκαν. Ενας ακόμη πολίτης σκοτώθηκε στη συνοικία Κουάρα, προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού. Ανάλογες επιχειρήσεις αναφέρθηκαν στο χωριό Χέετ στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μετακίνηση σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων προς την πόλη Ραστάν, στα κεντρικά της χώρας, θεωρούμενη προπύργιο των αντιπάλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε την Κυριακή, κατά τη διάρκεια του μηνιαίου τηλεοπτικού του διαγγέλματος, αυστηρή προειδοποίηση στο καθεστώς Ασαντ, ότι αυτό μπορεί να έχει την τύχη των κυβερνήσεων της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης, εφόσον δεν σταματήσει η βίαιη καταστολή του αντιπολιτευτικού κινήματος. Η Συρία αντιμετωπίζει επ’ εσχάτων έντονη διεθνή κριτική και καταδίκη για την αιματηρή κατάπνιξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο, ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ζητήσει την παραίτηση του προέδρου Ασαντ. Τα σχόλια διά στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού, όμως, ήταν τα πιο αυστηρά μέχρι στιγμής, ενώ προήλθαν από ηγέτη, του οποίου η κυβέρνηση διατηρούσε στενές διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό.

«Η μόνη διέξοδος είναι η άμεση παύση της καταστολής και η έκφραση της λαϊκής βούλησης. Παρακολουθήσαμε με λύπη την τύχη όσων δεν ακολούθησαν την οδό αυτή τους τελευταίους μήνες σε Τυνησία, Αίγυπτο και τώρα στη Λιβύη. Τα λαϊκά αιτήματα για ελευθερία και δημοκρατία είναι δίκαια. Στον σημερινό κόσμο δεν υπάρχει χώρος για αυταρχική διακυβέρνηση και για κλειστές κοινωνίες», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση. Την ίδια ώρα, ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας τους Τούρκους υπηκόους που θα ταξιδέψουν στη Συρία ή θα διέλθουν από αυτή, να παραμένουν προσεκτικοί και να μην ξεχνούν ότι κινδυνεύουν. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια των Τούρκων ταξιδιωτών στη χώρα», αναφέρει η οδηγία του τουρκικού υπουργείου. Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία έχει «απολέσει την εμπιστοσύνη της» στο συριακό καθεστώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή