Πυρά πανταχόθεν εναντίον Μέρκελ και Βεστερβέλε

Πυρά πανταχόθεν εναντίον Μέρκελ και Βεστερβέλε

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Υπό σοβαρή αμφισβήτηση διατελούν οι νικητές των γερμανικών εκλογών το 2009, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο εταίρος της Γκίντο Βεστερβέλε καθώς οι ατυχείς κυβερνητικοί χειρισμοί στους τομείς της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής του Βερολίνου, όπως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και οι νατοϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη, προκαλούν δυσαρέσκεια όχι μόνο στην κοινή γνώμη αλλά και στο εσωτερικό των κυβερνητικών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDΡ).

Η Μέρκελ παρέσχε χθες προσωρινά κάλυψη στον Βεστερβέλε δηλώντας ότι η συνεργασία τους βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Στο FDP η περίοδος χάριτος για τον Βεστερβέλε έχει εκπνεύσει και ο διάδοχός του στην ηγεσία του κόμματος και αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ, αναμένεται να ζητήσει σύντομα την παραίτησή του από επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Εκπρόσωπος του Βεστερβέλε διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παραίτησης του Γερμανού ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας «μυθεύματα» τα σχετικά δημοσιεύματα. Οι Πράσινοι ζήτησαν την παραίτησή του επισημαίνοντας ότι η «πολιτική της στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης» της Γερμανίας, που ευαγγελίζεται ο Βεστερβέλε, ειδικά στη Λιβύη, έχει οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση τη Γερμανία. Επιπλέον έχει ανοίξει τον δρόμο για γαλλοβρετανική πρωτοκαθεδρία στις επιχειρήσεις κατά του Καντάφι και συνεπώς και στην επέκταση της επιρροής των δύο χωρών στην περιοχή. «Η απόφαση της Γερμανίας να απόσχει από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για τη Λιβύη ήταν ίσως το μεγαλύτερο διπλωματικό λάθος από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας», ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο προκάτοχος του Βεστερβέλε, Γιόσκα Φίσερ.

Στην κριτική προς τον Βεστερβέλε έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη επίθεση του πολιτικού μέντορα της Μέρκελ, Χέλμουτ Κολ, προς το πνευματικό του τέκνο, για την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησής της. «Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει σημάνει συναγερμό στο επιτελείο της Μέρκελ, ο πόλεμος στη Λιβύη ρίχνει τον Βεστερβέλε. Οι δύο νικητές του 2009 πρέπει να αγωνιστούν για να κρατηθούν στην εξουσία, επειδή διέπραξαν σοβαρά λάθη», σχολιάζει το Spiegel.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή