ΚΟΣΜΟΣ

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Νότια Αφρική

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες έξω από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ANC της Νότιας Αφρικής, μεταξύ αστυνομίας και πλήθους που αποδοκίμαζε τον πρωθυπουργό Τζέικομπ Ζούμα. Στο εσωτερικό του κτιρίου βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της πειθαρχικής επιτροπής του κόμματος με θέμα την τιμωρία του επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, Τζούλιους Μαλέμα.

Ο 30χρονος Μαλέμα έχει ταράξει τα νερά της νοτιοαφρικανικής πολιτικής, τόσο λόγω των εκκλήσεών του για την εθνικοποίηση των ορυχείων της χώρας όσο και λόγω των συχνών εμπρηστικών αναφορών του στο παρελθόν των φυλετικών διακρίσεων. Οι επικριτές του τού αποδίδουν βαρύτατες κατηγορίες παράνομου πλουτισμού, οι οποίες ωστόσο δεν αποτελούν αντικείμενο της υπόθεσης που εξετάζει η πειθαρχική επιτροπή.

Η κατηγορία που βαρύνει τον Μαλέμα είναι ότι υποσκάπτει την ενότητα του κόμματος. Αναλυτές επισημαίνουν ότι μέσω της παραπομπής στο πειθαρχικό ο πρόεδρος Ζούμα επιχειρεί να εξουδετερώσει τον Μαλέμα πριν είναι πολύ αργά.

Οπαδοί του Μαλέμα πραγματοποίησαν ολονυχτία έξω από τα γραφεία του ANC (Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο), ενώ το πρωί απωθήθηκαν από την αστυνομία με κλομπ, βομβίδες κρότου-λάμψης και ρίψεις νερού υπό πίεση. «Γιατί (αλλαγή καθεστώτος) στη Λιβύη και όχι στην Μποτσουάνα;», έγραφαν κάποια από τα πλακάτ, σε μια αναφορά στην κατηγορία που βαρύνει τον Μαλέμα ότι διατάραξε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας ιδρύοντας επιτροπή υποστήριξης της αντιπολίτευσης της γειτονικής Μποτσουάνα. Ο Μαλέμα έχει χαρακτηρίσει την κυβέρνηση της Μποτσουάνα «μαριονέτα των ΗΠΑ», ενώ διατηρεί στενές σχέσεις με τον μισητό στη Δύση πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο Μαλέμα έχει ήδη καταδικαστεί με αναστολή από το πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματός του για τη συχνή απαγγελία τραγουδιού που ενέπνευσε τις μάχες κατά του απαρτχάιντ και περιλαμβάνει τον στίχο «σκοτώστε τους Μπόερ» (τους λευκούς αγρότες).