Συναγερμός στην Τσετσενία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν περίπου τέσσερα χρόνια πριν γινόταν μια τρομοκρατική επίθεση στην Τσετσενία, είναι βέβαιο πως ακόμα και για τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης το γεγονός δεν θα αποτελούσε είδηση, αλλά ένα σύνηθες τραγικό περιστατικό. Για τον λόγο αυτό, το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι και στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους θορύβησε τις αρχές. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο για όσους ζουν εκτός Ρωσίας, η Τσετσενία αποτελεί εδώ και καιρό την πιο ασφαλή Δημοκρατία του Καυκάσου και μία από τις ασφαλέστερες περιοχές της Ρωσίας, αν αναλογιστεί κανείς πως ο αριθμός των ανθρώπων που σχεδόν καθημερινά χάνουν τη ζωή τους στη Μόσχα ξεπερνάει τον αριθμό εκείνων που χάνουν τη ζωή τους στην Τσετσενία σε διάστημα δύο ετών, από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η «μεταμόρφωση» της Τσετσενίας, που υπήρξε μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη, δεν έγινε με μαγικό ραβδί. Η πολιτική του Κρεμλίνου να διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην Τσετσενία είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία ανάπτυξη, αλλά κυρίως τη διαφοροποίηση του τρόπου σκέψης των κατοίκων της, οι οποίοι προτιμούν πλέον να πηγαίνουν στην καλά αμειβόμενη εργασία τους από το να ζουν στα βουνά ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Πέραν του οικονομικού κινήτρου, σημαντική απόφαση αποτέλεσε και η απόφαση Πούτιν να στηρίξει τον Τσετσένο πρόεδρο Ραμαζάν Καντίροφ. Μπορεί για αρκετούς στη Δύση αλλά και στο εσωτερικό της Ρωσίας να θεωρείται ένας σκληρός ηγέτης και μια εξαιρετικά ιδιόμορφη περίπτωση, όταν όμως έχεις να αντιμετωπίσεις «ανθρώπους» που επί πολλά έτη βγάζουν τα χρήματα του «αγώνα» τους από εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να εκτελέσουν εν ψυχρώ ακόμα και μικρά παιδιά, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε για τη θέση αυτή τον Καντίροφ και όχι κάποιο «γκόλντεν μπόι».

Τα τρομοκρατικά περιστατικά της Τρίτης, πέραν των θυμάτων, θορύβησαν τις αρχές, για το γεγονός πως οι τρομοκράτες δεν δίστασαν να χτυπήσουν την τελευταία ημέρα του Ραμαζανίου. Με την αντίστροφη μέτρηση για τις κοινοβουλευτικές εκλογές να κυλάει ήδη, το Κρεμλίνο φοβάται πως κατά τα πρότυπα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, κάποιοι θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε θεαματικά τρομοκρατικά χτυπήματα. Ηδη θυμίζουμε πως πριν από λίγες ημέρες, οι αρχές της Μόσχας κατόρθωσαν να εξουδετερώσουν τρομοκράτες που σκόπευαν να τοποθετήσουν και στη συνέχεια να πυροδοτήσουν εκρηκτικό μηχανισμό τη στιγμή που η υπερταχεία και «καμάρι» των ρωσικών σιδηροδρόμων, που εκτελεί το δρομολόγιο Μόσχα – Αγία Πετρούπολη, θα διερχόταν 20 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, έχουν ανεβάσει στο «κόκκινο» το επίπεδο του συναγερμού, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να περιφρουρούν στρατηγικούς στόχους. Το τρομοκρατικό χαρτί έχει δύο όψεις για το Κρεμλίνο: η μία είναι η προφανής, της αποτροπής των επιθέσεων. Η δεύτερη όψη είναι να «χρησιμοποιηθεί» ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων ως μέσο συσπείρωσης των ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή