Ανθρωπιστική τραγωδία στη Σύρτη

Ανθρωπιστική τραγωδία στη Σύρτη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι οδομαχίες επεκτείνονταν χθες το απόγευμα προς το κέντρο της Σύρτης, όπου οι περικυκλωμένοι κανταφικοί αντιστέκονταν λυσσαλέα στις δυνάμεις του Εθνικού Προσωρινού Συμβουλίου (NTC), χιλιάδες Λίβυοι έσπευδαν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρα του συνταγματάρχη Καντάφι και διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής τραγωδίας.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Στίβεν Αντερσον εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις δεκάδες χιλιάδες αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Σύρτη, όπως και στο Μπάνι Ουαλίντ, τις δύο τελευταίες πόλεις που εξακολουθούν να αντιστέκονται στο νέο καθεστώς. Η πρόσβαση των συνεργείων ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν αδύνατη, καθώς οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές και η κατάσταση χαοτική, χωρίς ξεκάθαρες γραμμές μετώπου.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δυνάμεις του NTC κατέλαβαν το λιμάνι της Σύρτης και διέρρηξαν την άμυνα των κανταφικών από το ανατολικό μέτωπο, καταλαμβάνοντας κυκλική πλατεία σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Ωστόσο, οι κανταφικοί ανέκοψαν την προέλαση με ελεύθερους σκοπευτές και ρουκέτες. Στο δυτικό μέτωπο, οι εχθροπραξίες είχαν προσωρινά ανασταλεί, καθώς ο διοικητής των δυνάμεων του NTC βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με πρεσβύτερο της φυλής του Καντάφι (η οποία πλειοψηφεί στη Σύρτη), με αντικείμενο πιθανή εκεχειρεία για την ασφαλή αποχώρηση αμάχων.

«Δεν υπάρχουν τρόφιμα, ούτε φάρμακα, και κάθε νύχτα το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει επί πέντε ή έξι ώρες κάθε είδους κτίρια», αφηγείται στην ισπανική El Pais ο Σάμι Αμπντελραμάν, εκ των αμάχων που εγκατέλειψαν τη Σύρτη και φιλοξενούνται σε πρόχειρο καταυλισμό. «Παιδιά, γυναίκες σκοτώνονται κατά εκατοντάδες σαν ζώα», προσθέτει, κάνοντας λόγο για περίπου 3.000 νεκρούς. Οι New York Times παραθέτουν τη μαρτυρία του Εμάν Μοχάμεντ, γιατρού του κεντρικού νοσοκομείου της Σύρτης, κατά την οποία οι δυνάμεις του NTC βομβαρδίζουν την πόλη με όλμους. Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι μαζί με τα στρατεύματα που έμειναν πιστά στον Καντάφι πολεμούν και πολίτες εθελοντές, οι οποίοι φοβούνται εκτεταμένες πράξεις αντεκδίκησης αν η πόλη τους αλλάξει σημαία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των δυνάμεων του NTC στο ανατολικό μέτωπο, συνταγματάρχη Αμπντελσαλάμ Τζαντάλα, την άμυνα της Σύρτης διευθύνει προσωπικά ο γιος του Καντάφι Μουτασίμ, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αδελφός του Μουτασίμ, Σαΐφ αλ Ισλάμ, ηγείται της αντίστασης στο Μπάνι Ουαλίντ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Καντάφι, Μούσα Ιμπραήμ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα «και είναι πανευτυχής που μετέχει στην εποποιία της αντίστασης».

Στο μεταξύ, παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα καθώς το NTC ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τον σχηματισμό κυβέρνησης, επικαλούμενο την ανάγκη να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της χώρας. Οι αγεφύρωτες πολιτικές και τοπικιστικές διαφορές στους κόλπους του NTC έχουν ναρκοθετήσει, μέχρι τώρα, τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ενδεικτική του προβλήματος ήταν η χθεσινή έκκληση του στρατιωτικού εκπροσώπου του NTC, Αχμέντ Μπάνι, να αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα Τρίπολη οι πολιτοφυλακές γειτονικών πόλεων (Μισράτα, Ζιντάν κ.ά.) οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην εκδίωξη των κανταφικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή