Οι ΗΠΑ επαναξιολογούν τις δηλώσεις για Πακιστάν

Οι ΗΠΑ επαναξιολογούν τις δηλώσεις για Πακιστάν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιχείρησαν την Τετάρτη να αμβλύνουν τις δηλώσεις του κορυφαίου στρατιωτικού αξιωματούχου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ότι οι αντάρτες που επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν ήταν «γνήσιος βραχίονας» των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν.

Οι δηλώσεις του ναυάρχου Μάικλ Μάλεν συνέδεσαν για πρώτη φορά απευθείας την υπηρεσία στρατιωτικής αντικατασκοπίας του Πακιστάν (ISI) με μια επίθεση εναντίον των ΗΠΑ και προκάλεσαν διπλωματικό ζήτημα με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν, που αρνήθηκε την κατηγορία.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί ότι το δίκτυο Χακανί, η ένοπλη οργάνωση που κατηγορείται για την επίθεση στην πρεσβεία, αποτελεί «βραχίονα» της ISI, ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν θα χρησιμοποιούσα αυτές τις λέξεις». Εσπευσε να δηλώσει ωστόσο ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί ότι υφίστανται «δεσμοί» μεταξύ του δικτύου Χακανί και της ISI «κι ότι το Πακιστάν πρέπει να αναλάβει δράση για να το αντιμετωπίσει».

Τα σχόλια του κ. Κάρνεϊ φαίνεται ότι αποσκοπούσαν να στηρίξουν ως ένα βαθμό τις σκληρές δηλώσεις του ναυάρχου Μάλεν, προσφέροντας παράλληλα στο Πακιστάν ένα παραθυράκι να σώσει τα προσχήματα.

Με τους Αμερικανούς βουλευτές να εξαρτούν την παροχή βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Πακιστάν από τη συνεργασία της χώρας στην καταπολέμηση του Χακανί και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργήσει με έναν τρόπο που θα παροτρύνει το Πακιστάν να δράσει πιο επιθετικά εναντίον του Χακανί, αλλά δεν θα προκαλέσει περαιτέρω ρήξη στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Οι σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα για την εθνική ασφάλεια συναντήθηκαν την Τρίτη για να συζητήσουν εναλλακτικές δράσεις, προκειμένου να ωθήσουν το Πακιστάν να πολεμήσει αποτελεσματικότερα τους αντάρτες. Μέχρι στιγμής, η τακτική του καρότου και του μαστίγιου είχε αμελητέα αποτελέσματα, όπως αναγνωρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Χίλαρι Κλίντον

Η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση προσδιορισμού του δικτύου Χακανί ως τρομοκρατικής οργάνωσης, έχοντας ήδη κατονομάσει πολλούς από τους ηγέτες του, κι ότι συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν, Χίνα Ραμπανί Χαρ. Η κ. Κλίντον αναγνώρισε την ένταση που προκάλεσε η επίθεση, καθώς και ο συσχετισμός της με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, αλλά παράλληλα τόνισε την ανάγκη να απαντήσει το Πακιστάν σε αυτό που έχει εξελιχθεί σε απειλή για την ίδια του την κοινωνία. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να αντικρούουν οποιαδήποτε απειλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να δράσουν από μόνες τους, αν και επισήμανε τις παλαιότερες προσπάθειες του Πακιστάν εναντίον της Αλ Κάιντα και άλλων εξτρεμιστών. Πάντως, ο ναύαρχος Μάλεν επέμεινε στις δηλώσεις του, κι όπως είπε σε συνέντευξή του στο NPR, δεν θα άλλαζε «oύτε λέξη».

Δύο κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ISI καθοδήγησε ή ενορχήστρωσε την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, υπάρχουν στοιχεία ότι αξιωματούχοι της ISI παρότρυναν και υποστήριξαν αντάρτες του Χακανί να διεξάγουν επιθέσεις εναντίον τέτοιου είδους δυτικών στόχων, κάτι το οποίο αρνούνται στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Πακιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή