Πρωτιά Ραχόι στην Ισπανία

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα – Μαριάνο Ραχόι 1-1. Μόνον που η ισοπαλία ανάμεσα στον Ρουμπαλκάμπα, τον υποψήφιο των κυβερνώντων Σοσιαλιστών στην Ισπανία, στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου, και τον αντίπαλό του, υποψήφιο της αντιπολιτευόμενης ισπανικής Κεντροδεξιάς, Ραχόι, αφορά μόνον στα μηνύματα των χρηστών στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Twitter – μηνύματα, σημειωτέον σπανίως θετικά και ποτέ ουδέτερα.

Γιατί η πραγματικότητα, όπως την καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, είναι διαφορετική. Την περασμένη Δευτέρα, ημέρα που ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο διέλυσε τη Βουλή, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Gesop, επιβεβαίωνε τη διαπίστωση των δημοσκοπήσεων του προηγούμενου διαστήματος ότι το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, με διαφορά ώς και άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση του Gesop, έδινε 46% στο Λαϊκό Κόμμα και 31,4% στους Σοσιαλιστές.

Ο λόγος της καθίζησης των Ισπανών Σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις δεν είναι μόνον η φθορά μετά επτάμισι χρόνια στην εξουσία, είναι πρωτίστως η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβερνώσα παράταξή της για την εξέλιξη της κρίσης, είναι η δήλωση του Θαπατέρο, ο οποίος διαλύοντας τη Βουλή, είπε ότι «αν χρειαστεί, θα λάβουμε επιπλέον μέτρα για την κρίση». Υπάρχει εξάλλου σχετική πρόβλεψη, με την οποία, την περίοδο μέχρι τις εκλογές, διαρκής νομοθετική επιτροπή της Βουλής έχει δικαίωμα να εγκρίνει νέα οικονομικά μέτρα αν η κρίση επιδεινωθεί.

Οταν τον περασμένο Ιούλιο, ο Θαπατέρο προκήρυσσε πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, ήλπιζε ότι οι διαφαινόμενες τότε, μικρές ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, θα ενισχύονταν. Εκτοτε όμως η κρίση του ευρώ επιδεινώθηκε και η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, ανησυχεί μήπως έχει την τύχη της Ελλάδας. Ο Θαπατέρο αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων και προχώρησε και σε συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να ενταχθεί στο Σύνταγμα, ο νόμος περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, ο οποίος θέτει όρια σε ό,τι αφορά το επίπεδο του ελλείμματος και του χρέους. Ο Θαπατέρο πέρασε το ιστορικής σημασίας μέτρο -το ισπανικό Σύνταγμα αναθεωρήθηκε για πρώτη φορά από το 1978- με τη στήριξη της Κεντροδεξιάς του Ραχόι που επέδειξε συναίνεση για το μείζονος σημασίας πολιτικό ζήτημα, παραβλέποντας τις διαφωνίες της με τους Σοσιαλιστές.

Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο είναι τι πραγματικά σκοπεύει να πράξει ο Μαριάνο Ραχόι αν εκλεγεί πρωθυπουργός. Για την ακρίβεια, τι διαφορετικό πρόκειται να πράξει από όσα έχει πράξει ο Θαπατέρο. Ερωτηθείς, την περασμένη εβδομάδα, πώς σκοπεύει να περιορίσει το έλλειμμα στο 4,4%, όπως έχει δεσμευθεί, ο Ραχόι δεν έδωσε διευκρινίσεις ούτε απάντησε αν θα διατηρήσει το πάγωμα των μισθών και τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που αποφάσισε η κυβέρνηση Θαπατέρο. Υπενθυμίζεται ότι για μεγάλο διάστημα, μετά την επανεκλογή του την άνοιξη του 2008, και ενώ η κρίση στην Ισπανία είχε ήδη ξεσπάσει -αρχής γενομένης από τον κατασκευαστικό τομέα- ο Θαπατέρο αρνείτο να προφέρει ακόμη και τη λέξη κρίση. Μιλούσε για «δυσκολίες», για «εντάσεις», για «περιορισμένη ανάπτυξη». Τον Μάιο του 2010, πάντως, προχώρησε σε πρόγραμμα περικοπών, με πάγωμα συντάξεων, μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και κατάργηση του επιδόματος παιδιών, που ο ίδιος είχε θεσπίσει το 2007. Ηταν η εποχή που ο Θαπατέρο παραδέχθηκε ότι η πίεση των αγορών είναι υπαρκτή.

Η οποία έκτοτε δεν έχει εγκαταλείψει την Ισπανία. Ο Μαριάνο Ραχόι, δηλώνει ότι τη στιγμή της κατάρτισης και της ψήφισης του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα είναι τότε η οικονομία. Είναι η δήλωσή του αρκετή για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη; Ο Ραχόι δεν θα έχει περίοδο χάριτος. Οι Ισπανοί περιμένουν από το κόμμα που θα αναδείξουν οι εκλογές, απτά αποτελέσματα. Και το βέβαιο είναι ότι οι κάλπες θα αναδείξουν ένα κόμμα εξουσίας – όποιος πιστεύει ότι το κίνημα των Ισπανών «Αγανακτισμένων» διαμόρφωσε πειστική εναλλακτική πολιτική πρόταση και ότι κατάφερε πλήγμα στον δικομματισμό, πλανάται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή