Συνεχίζεται ο κύκλος βίας στο Κόσοβο

Συνεχίζεται ο κύκλος βίας στο Κόσοβο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προβλήματα εγκυμονεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και Σέρβων στην περιοχή του βορείου Κοσόβου την εβδομάδα που πέρασε. Στα βίαια επεισόδια τραυματίστηκαν 16 Σέρβοι διαδηλωτές και τέσσερις στρατιώτες της KFOR, ενώ αναβλήθηκαν και οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ε.Ε. Ο κύκλος βίας συνεχίστηκε και την Πέμπτη με επίθεση Σέρβων εναντίον Αλβανών σε συνοικία της Μιτρόβιτσα, αναφέρουν αστυνομικές πηγές της περιοχής.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ προσπάθησαν να διαλύσουν διαδήλωση κατοίκων της βόρειας Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αφαίρεση ενός οδοφράγματος από οδική αρτηρία στην παραμεθόριο Κοσόβου – Σερβίας. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους. Πηγές μάλιστα του νοσοκομείου της Μιτρόβιτσα ανέφεραν ότι οι τραυματίες που διακομίστηκαν εκεί έφεραν τραύματα από πραγματικά πυρά. Κατά τη νατοϊκή εκδοχή, τα επεισόδια ξέσπασαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να παρασύρουν με αυτοκίνητό τους στρατιώτες. Ο διοικητής της ΚFΟR, στρατηγός Ντρεβς, απέδωσε τα επεισόδια σε κακοποιούς που κάνουν παράνομη διακίνηση προϊόντων.

Οι ταραχές προκάλεσαν την άμεση αναβολή των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, υπό την αιγίδα της Ε.Ε., που στόχευαν στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο πλευρών προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεύθερη μετακίνηση και μεταφορά εμπορευμάτων.

Ο βασικός διαπραγματευτής για τη Σερβία, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες προτού διευκρινιστεί τι επρόκειτο να γίνει με τις δύο συνοριακές διαβάσεις που αποτελούν μήλον της Εριδος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ιδιαίτερη ανησυχία, πάντως, προκαλεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι για αποστολή Αλβανών δικαστών στο βόρειο Κόσοβο, που, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην αυστριακή Die Presse ο στρατηγός Ερχαρντ Ντρεβς, θα πυροδοτήσει νέα ένταση στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή