Ενα βήμα πριν από τη ρήξη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της εβδομάδας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την ανάκληση του Αμερικανού πρέσβη στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Φορντ, ο οποίος αφίχθη στη Δαμασκό τον Ιανουάριο, όντας ο πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μετά πέντε ολόκληρα χρόνια, αναχώρησε με προορισμό την Ουάσιγκτον το περασμένο Σάββατο. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε ότι ο κ. Φορντ επέστρεψε στις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας, ενώ άλλοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η θέση του πρέσβη είχε καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνη μετά από δύο εμπρηστικά δημοσιεύματα στις ελεγχόμενες από το καθεστώς Ασαντ εφημερίδες, «Αλ Θαούρα» και «Αλ Μπάαθ».

Οι συντάκτες των συγκεκριμένων άρθρων κατηγορούσαν ανοιχτά τον κ. Φορντ ότι διευθύνει «ομάδες θανάτου» στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνωμοσίας με στόχο να βυθιστεί η Συρία στο χάος. Πρόσφατα, επίσης, ο κ. Φορντ είχε δεχτεί την επίθεση εξαγριωμένων υποστηρικτών του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, λίγο πριν συναντηθεί με ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, ενώ τον Ιούλιο είχε κατηγορηθεί ανοιχτά από αξιωματούχους του καθεστώτος ότι προμηθεύει με όπλα τους εξεγερμένους μετά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στη Χάμα. Λίγες ώρες αργότερα, η Συρία ανταπέδιδε ανακαλώντας για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της επί αμερικανικού εδάφους, Ιμάντ Μουσταφά, και σήμερα οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική καθίζηση.

Στοχοποίηση

Ο κ. Φορντ δεν είναι, βέβαια, ο μοναδικός ξένος στη Συρία που έχει στοχοποιηθεί από το καθεστώς Ασαντ. Διπλωμάτες, αναλυτές και Σύροι του εξωτερικού έχουν πέσει θύματα της «παρενόχλησης» των μηχανισμών του καθεστώς, καθώς οι συνεργάτες του κ. Ασαντ μιλούν όλο και πιο συχνά για διεθνείς συνωμοσίες εις βάρος της χώρας με στόχο να εξαγριώσουν τους υποστηρικτές του. Τα συναισθήματα κατά της Δύσης στη Συρία βρίσκονται στο ζενίθ και η πόλωση μεταξύ των πολιτών της χώρας είναι πλέον επικίνδυνη.

Από την έναρξη της εξέγερσης, τον περασμένο Μάρτιο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγράψει τους θανάτους περισσοτέρων των τριών χιλιάδων διαδηλωτών. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μπλόγκερ που στηρίζουν το καθεστώς και μια σκιώδης ομάδα με την ονομασία «ηλεκτρονικός στρατός» πραγματοποιούν επιθέσεις στις ιστοσελίδες εκείνων που στηρίζουν την εξέγερση. Πρόσφατα δε, οι υποστηρικτές της εξέγερσης στο Διαδίκτυο πέρασαν στην αντεπίθεση «πλήττοντας» ιστότοπους των οπαδών του Ασαντ. Την ίδια στιγμή, ένα μπλογκ με τον τίτλο Filkka Israel από τον Λίβανο, το οποίο ωστόσο θεωρείται ότι ελέγχεται από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας, εξαπέλυσε απειλές εις βάρος της ζωής αρκετών αντικαθεστωτικών που ζουν στο εξωτερικό. Στο μεταξύ, οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζονται αποφασισμένες να «σφίξουν» κι άλλο τα λουριά. Το τελευταίο δεκαήμερο έχουν συλληφθεί δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι επιχείρησαν να καλύψουν μυστικά την εξέγερση. Ο ένας απελάθηκε, ο άλλος απελευθερώθηκε στα μέσα της εβδομάδας. Το ποτάμι των πολιτών που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα διαρκώς μεγαλώνει. Πολλοί εξ αυτών φεύγουν για τον Λίβανο. Ακόμα και εκεί, ωστόσο, δεν είναι ασφαλείς.

Με τη διπλή ανάκληση των πρέσβεών τους, το σύντομο διάστημα της βελτίωσης στις σχέσεις Συρίας – ΗΠΑ έφτασε στο τέλος του. Οι πιθανότητες μιας στρατιωτικής επέμβασης, βέβαια, στη Συρία είναι μηδαμινές – άλλωστε, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εντούτοις, η δήλωση του Αμερικανού γερουσιαστή και πρώην υποψηφίου για την προεδρία των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, ότι η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο τραπέζι, ήρθε να ρίξει λάδι στη φωτιά. Στη Συρία παραμένουν, πάντως, Αμερικανοί διπλωμάτες και ο ίδιος ο κ. Φορντ δεν αποκλείεται να επιστρέψει εφόσον οι συνθήκες στη χώρα βελτιωθούν. Προς το παρόν, πάντως, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή