Ο Καντάφι διάβαζε, έγραφε και έπινε τσάι

Ο Καντάφι διάβαζε, έγραφε και έπινε τσάι

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μουαμάρ Καντάφι πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του από καταφύγιο σε καταφύγιο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σύρτη, με τις διαθέσεις του να καλύπτουν όλο το φάσμα από την οργή ώς την απελπισία, καθώς το καθεστώς του κατέρρεε γύρω του. Ενας από τους λίγους στενούς συνεργάτες τους που επέζησαν είπε ότι ο Καντάφι, ο γιος του Μουτασίμ και η συνοδεία τών περίπου 20 πιστών συνεργατών τους ήταν αποκομμένοι από τον κόσμο, ζώντας σε σπίτια χωρίς τηλεόραση, τηλέφωνο ή ηλεκτρικό, φωτίζοντας τις νύχτες τους με κεριά. Σύμφωνα με τον Μανσούρ Ντάο, που ήταν μέλος της φυλής του Καντάφι και πρώην επικεφαλής των σωματοφυλάκων του, ο Καντάφι περνούσε τον καιρό του διαβάζοντας, γράφοντας ή φτιάχνοντας τσάι. «Δεν ηγείτο στη μάχη. Αυτό το έκαναν οι γιοι του. Δεν σχεδίαζε τίποτα ούτε σκεφτόταν κάποιο σχέδιο». Τόσο ο Ντάο όσο και ο άλλος επιζήσας, o οδηγός Χουνεΐς Νασρ, δήλωσαν ότι ποτέ δεν είδαν τον Καντάφι να φοβάται.

Η εξέγερση κατά της 42χρονης εξουσίας του Καντάφι, που ξέσπασε τον Φεβρουάριο, έληξε επισήμως πριν από μία εβδομάδα, με τους αντάρτες να ανακηρύσσουν την απελευθέρωση της Λιβύης μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς, στις 23 Οκτωβρίου. Την Τετάρτη, ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά, Αμπντελ Τζαλίλ, ζήτησε από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η επέμβαση των οποίων ήταν καθοριστική για την ανατροπή του Καντάφι, να παραμείνουν στη χώρα ώς το τέλος της χρονιάς.

Την τελευταία ημέρα της ζωής του Καντάφι, στις 20 Οκτωβρίου, η πομπή των αυτοκινήτων του έφυγε με ταχύτητα από τη Σύρτη, σε μια προσπάθεια να γλιτώσει. Εντοπίστηκε όμως από τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, τα οποία βομβάρδισαν χωρίς να γνωρίζουν ότι μέσα σε ένα από τα αυτοκίνητα βρισκόταν ο Καντάφι.

Εκείνος βγήκε από το λαδί τζιπ και κατέφυγε σε έναν υπόνομο, αλλά εντοπίστηκε από τους διώκτες του. Εικόνες βίντεο, που κατεγράφησαν με κινητά τηλέφωνα, δείχνουν τον Καντάφι να υφίσταται ξυλοδαρμό και ταπεινώσεις. Πέρα από τα βίντεο, ο Πίτερ Μπούκερτ της οργάνωσης HumaRights Watch δήλωσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο Καντάφι και ο γιος του Μουτασίμ σκοτώθηκαν μετά τη σύλληψή τους. Ο Μπούκερτ ανέφερε ότι μία Λίβυα που βρισκόταν στην αυτοκινητοπομπή δήλωσε πως ο Καντάφι είχε γλιτώσει από τον βομβαρδισμό με ελαφριά τραύματα. Ο σωματοφύλακας Ντάο δεν ήταν σε θέση να δώσει τη δική του εκδοχή για το τέλος του Καντάφι, γιατί έπεσε αναίσθητος μετά το πλήγμα.

Ερευνα

Η κυβέρνηση της Λιβύης, που αρχικά είχε δηλώσει ότι ο Καντάφι σκοτώθηκε σε «ανταλλαγή πυροβολισμών», υποχώρησε μπροστά στις διεθνείς πιέσεις και δήλωσε ότι θα ερευνήσει πώς ακριβώς σκοτώθηκε.

Εν τω μεταξύ, στο προαύλιο ξενοδοχείου της Σύρτης βρέθηκαν 53 πτώματα, πολλά εκ των οποίων ήταν δεμένα πισθάγκωνα. «Αυτή η τελευταία σφαγή φαίνεται μέρος μιας τάσης δολοφονιών, λεηλασιών και άλλων αδικημάτων που διαπράττουν οι ένοπλοι μαχητές κατά του Καντάφι, που θεωρούν εαυτούς υπεράνω του νόμου», δήλωσε ο Μπούκερτ στην εφημερίδα «Γκάρντιαν».

«Οι διαφωνίες για τις συνθήκες του θανάτου και για τη μεταχείριση των πτωμάτων φαίνεται να αντανακλούν τις διαφωνίες ανάμεσα στις ταξιαρχίες των ανταρτών και στην ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα. «Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, ο αφοπλισμός των ταξιαρχιών των ανταρτών και η ενσωμάτωσή τους στις δυνάμεις ασφαλείας της νέας κυβέρνησης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των ερχόμενων μηνών».

Τρεις από τους γιους του Καντάφι σκοτώθηκαν στην διάρκεια του οκτάμηνου πολέμου, ένας συνελήφθη, ένας κατέφυγε στην Αλγερία και ο μόνος που συνεχίζει να αγνοείται είναι ο 39χρονος Σαΐφ αλ Ισλάμ. Ο Σαΐφ, το άλλοτε πρόσωπο της εκσυγχρονιστικής Λιβύης, φέρεται να οδεύει προς τον Νίγηρα και να διαπραγματεύεται την παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, από κοινού με τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος, Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, ο οποίος επίσης καταζητείται από το δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή