Φθηνά μεν, αξιόπιστα δε

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να αγοράσει κάποιος ένα tablet PC που ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να ξοδέψει ένα ποσό το οποίο αγγίζει ή και συχνά ξεπερνάει τα 500 ευρώ. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική επιλογή, αφού στην Ελλάδα κυκλοφορούν επίσης μοντέλα πολύ πιο προσιτά από οικονομικής άποψης, φθηνότερα κατά τουλάχιστον 200 ευρώ. Τα συγκεκριμένα μοντέλα βασίζονται όλα στο λειτουργικό Android της Google, έχουν μέγεθος 7 ίντσες και βέβαια υπολείπονται σε χαρακτηριστικά από τους κορυφαίους «υπολογιστές-ταμπλέτες», όπως στο ότι χρησιμοποιούν εκδόσεις του Android που κανονικά προορίζονται για «έξυπνα» κινητά. Επίσης, δεν προσφέρουν εξαρχής πρόσβαση στο Android Market -το επίσημο online κατάστημα εφαρμογών της Google-, αν και το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι εύκολο να λυθεί. Από την άλλη, όμως, πληρούν τις βασικές λειτουργίες ενός tablet PC, δηλαδή την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων, την αναπαραγωγή αρχείων multimedia και το εύκολο σερφάρισμα στο Ιντερνετ, χάρη στην οθόνη αφής τους, μέσω Wi-Fi δικτύων.

Μία τέτοια συσκευή είναι το Bebook Live, με προτεινόμενη τιμή λιανικής 299 ευρώ. Το Bebook έρχεται με επεξεργαστή Samsung Cortex A8 στο 1 GHz και μνήμη RAM 512 MB, ενώ η οθόνη του έχει ανάλυση 800 x 600 pixel και είναι τεχνολογίας capacitive, κάτι που σημαίνει ότι υποστηρίζει πολλαπλή αφή και είναι εύκολη στον χειρισμό με τα δάχτυλα. Στα θετικά του Bebook, το οποίο χρησιμοποιεί το Android 2.2 (Froyo), συμπεριλαμβάνεται το ότι αναπαράγει βίντεο σχεδόν από όλες τις ιστοσελίδες, αφού είναι συμβατό με την τεχνολογία Flash της Adobe. Επίσης, διαθέτει μικρόφωνο και κάμερα στο μπροστινό μέρος του, ώστε να επιτρέπει την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων.

Περίπου στα 240 ευρώ πωλείται το Archos 70 Internet Tablet, το οποίο κι αυτό βασίζεται στην έκδοση Android 2.2, διαθέτει επεξεργαστή χρονισμένο στο 1 GHz (ARM Cortex A8) και RAM 256 ΜΒ, έχοντας παράλληλα κι έναν επιταχυντή γραφικών, για καλύτερη απόδοση των γραφικών στα παιχνίδια και στις υπόλοιπες εφαρμογές. Οπως και το Bebook Live, η «ταμπλέτα» υποστηρίζει βίντεο Flash, είναι εξοπλισμένη με υποδοχή microSD για επέκταση του εσωτερικού αποθηκευτικού του χώρου (ο οποίος φτάνει τα 8 GB) και η οθόνη της είναι τεχνολογίας capacitive, με ανάλυση 800 x 480 pixel. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στη θύρα USB που διαθέτει μπορεί κανείς να συνδέσει, εκτός από ένα PC, εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, πληκτρολόγιο ή ποντίκι. Πλεονεκτήματα που θα προσφέρει και το νέο 8 ιντσών Archos 80 G9, το οποίο αναμένεται στην Ελλάδα στα τέλη του μήνα, σε τιμή 305 ευρώ. Με διπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στο 1 GHz, το Archos 80 G9 θα βασίζεται μάλιστα στην έκδοση Android 3.2 (Honeycomb), η οποία είναι σχεδιασμένη ειδικά για «ταμπλέτες».

Θέμα χρόνου, σημειώνει η ελληνική εταιρεία Crypto, είναι να πάρει την επίσημη έγκριση της Google ώστε η «ταμπλέτα» της Passepartout 70 C124 να δίνει πρόσβαση στο Android Market. Για τα 195 ευρώ που είναι η λιανική τιμή του, το Passepartout 70 C124 εξασφαλίζει πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις χάρη στον 1,2 GHz επεξεργαστή και τη RAM των 512 MB, ενώ η «ταμπλέτα» είναι συμβατή με την τεχνολογία Flash και «τρέχει» την έκδοση Android 2.3. Η capacitive οθόνη του έχει ανάλυση 800 x 480 pixel και υποστηρίζει αναπαραγωγή βίντεο ανάλυσης Full HD.

H Crypto κυκλοφορεί επίσης στην αγορά το Passepartout 70 R8 με αποθηκευτικό χώρο 4 GB, που κοστίζει μόλις 130 ευρώ. Ωστόσο, το R8 δεν υποστηρίζει βίντεο Flash στο Ιντερνετ και η οθόνη του είναι τεχνολογίας resistive, δηλαδή ο κάτοχός του πρέπει να ασκεί μεγαλύτερη πίεση με τα δάχτυλά του. Ιδιας τεχνολογίας οθόνη έχει και το Creative Ziio 7, με τιμή 200 ευρώ.

Με επιδότηση

Στη χώρα μας διατίθενται επίσης φθηνοί «υπολογιστές-ταμπλέτες» οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν στο Ιντερνετ και μέσω δικτύων 3G· μάλιστα, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πωλούν τέτοια οικονομικά tablet PC με επιδότηση, αν κανείς τα συνδυάσει με ένα συμβόλαιο «πακέτου δεδομένων» 12μηνης ή 24μηνης διάρκειας. Ετσι, η Cosmote προσφέρει κατ’ αποκλειστικότητα το 7 ιντσών ΖΤΕ V9 Pad σε τιμή που μπορεί να μειωθεί έως και τα 129 ευρώ. Με οθόνη τεχνολογίας resistive, η οποία, δηλαδή, δεν υποστηρίζει πολλαπλή αφή, το V9 Pad είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή χρονισμένο στα 600 MHz, μνήμη 512 ΜΒ και διαθέτει δύο κάμερες, τόσο για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο όσο και για βιντεοδιαλέξεις.

Με 83,35 ευρώ, μαζί με την επιδότηση, διαθέτει η Wind το ZTE Light Tablet, το οποίο έρχεται με την έκδοση Android 2.1, οθόνη αφής 7 ιντσών, τεχνολογίας resistive, κάμερα 3 Megapixel και αυτονομία 10 ωρών. Εως και στα 127 ευρώ είναι δυνατόν να ελαττωθεί η τιμή του Huawei S7 Ideos από τη Vodafone, ενός 7 ιντσών tablet με μικρό βάρος και εσωτερική μνήμη 8 GB.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή