ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Εκκληση Νταβούτογλου

ΑΓΚΥΡΑ. Εκκληση στη Γερουσία της Γαλλίας να απορρίψει το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση, με το οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, απηύθυνε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Καλώ τους Γάλλους γερουσιαστές να συλλογιστούν εις βάθος και να κατανοήσουν ότι, αν εγκρίνουν το νομοσχέδιο, η απόφασή τους δεν θα έχει την παραμικρή εγκυρότητα», δήλωσε χθες ο κ. Νταβούτογλου. Η νομοθετική επιτροπή της Γερουσίας απέρριψε την Τετάρτη το νομοσχέδιο, εκφράζοντας την άποψη πως «αντιβαίνει στο Σύνταγμα». Το νομοσχέδιο, ωστόσο, αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση από το σώμα μεθαύριο, και σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, το ρεύμα υπέρ της ποινικοποίησης της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι μεγάλο.

ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ

Επιστροφή Γκούτενμπεργκ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μηδενικές πιθανότητες να μετουσιωθεί σε πραγματικότητα συγκεντρώνει το σενάριο της επιστροφής του πρώην υπουργού Αμυνας της Γερμανίας, Καρλ Θίοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, στα πολιτικά δρώμενα. Η φημολογία περί δυναμικής επιστροφής του 40χρονου κ. Γκούτενμπεργκ, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο υποχρεώθηκε σε παραίτηση όταν αποκαλύφθηκε πως η διδακτορική του διατριβή ήταν προϊόν λογοκλοπής, είχε φουντώσει μετά την απόφαση της γενικής εισαγγελίας να μην ασκήσει εις βάρος του δίωξη και την αύξηση των δημόσιων εμφανίσεων του πρώην υπουργού. Χθες, ωστόσο, ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, στην οποία ανήκει ο κ. Γκούτενμπεργκ, Χορστ Σεέχοφερ, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο εγγύς μέλλον. «Ο ίδιος μου είπε ότι δεν θα επιχειρήσει να επανεκλεγεί στη Βουλή το 2013», δήλωσε.

Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Διέψευσε ότι πάσχει από καρκίνο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, διέψευσε χθες ότι πάσχει από καρκίνο, μολονότι παραδέχτηκε ότι μετά τη χειρουργική επέμβαση, στην οποία υπεβλήθη τον περασμένο Νοέμβριο, το ιατρικό επιτελείο τού συνέστησε να μην εργάζεται υπερβολικά. «Οχι, δεν έχω καρκίνο», φέρεται να είπε ο κ. Ερντογάν στον αρθρογράφο της «Χουριέτ», Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. «Ο Ερντογάν μου κατέστησε ξεκάθαρο ότι εντοπίστηκε πολύποδας στο έντερό του, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθεί σε καρκίνο αν δεν είχε αφαιρεθεί», έγραψε χθες ο Μπιράντ. «Οι γιατροί με προσέχουν και μάλιστα μου έχουν ζητήσει να μην εξαντλώ τον εαυτό μου», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σύμφωνα με τον Μπιράντ.

ΣΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Διαμελισμένα μέρη ενός άνδρα

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση της ανεύρεσης των διαμελισμένων μερών ενός άνδρα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών σε απόσταση λίγων μέτρων από τη γνωστή επιγραφή «Hollywood» στο Λος Αντζελες. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι έρευνες στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα πόδια, τα χέρια και το κεφάλι του νεκρού άνδρα έχουν ολοκληρωθεί, πλην όμως, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν ακόμη ανακαλύψει την ταυτότητα του θύματος. Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες εκτιμήσεις των ιατροδικαστών, ο άγνωστος άνδρας πρέπει να δολοφονήθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας του Λος Αντζελες έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως η δολοφονία και ο διαμελισμός του θύματος αποτελεί έργο κάποιου μανιακού δολοφόνου.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΒΑΝΖΕΕ

Εβδομηκοστή επέτειος

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μιλώντας με αφορμή την 70ή επέτειο από τη σύνοδο του Βάνζεε, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Κρίστιαν Βουλφ, έστειλε χθες το μήνυμα ότι η χώρα δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ την ευθύνη που φέρει για το Ολοκαύτωμα. «Εχει περάσει τόσος καιρός από τη σύνοδο της 20ής Ιανουαρίου του 1942, που πλέον δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι η οργανωμένη από το κράτος εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων πραγματικά συνέβη», δήλωσε ο κ. Βουλφ, μιλώντας από τη βίλα Βάνζεε στα προάστια του Βερολίνου. «Αποτελεί, λοιπόν, εθνικό μας καθήκον να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της θηριωδίας… Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ως χώρα ότι το απίστευτο πραγματικά συνέβη», κατέληξε ο ίδιος. Στη βίλα Βάνζεε, το ναζιστικό καθεστώς σχεδίασε την εφαρμογή της απόφασης για τη φυσική εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης.

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ

Ο Νάνι Μορέτι επικεφαλής κριτών

ΠΑΡΙΣΙ. Ο διακεκριμένος Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι θα τεθεί επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του φετινού φεστιβάλ των Καννών. «Πρόκειται για μεγάλη τιμή, αλλά και συνάμα για τεράστια ευθύνη», δήλωσε ο 58χρονος Μορέτι, ο οποίος χαρακτήρισε το φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών το μεγαλύτερο και σημαντικότερο στον κόσμο. «Ως θεατής, έχω ακόμα την περιέργεια που είχα ως νέος και συνεπώς είναι μεγάλο προνόμιο για μένα αυτό το ταξίδι στον κόσμο του σύγχρονου διεθνούς φιλμ», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΜΕΣΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Λίγο πιο ψυχρό ήταν το 2011

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Λίγο πιο ψυχρό ήταν κατά μέσον όρο το 2011 σε σχέση με τις μέσες θερμοκρασίες της τελευταίας δεκαετίας, αν και το φαινόμενο της υπερθέρμανσης δεν υποχωρεί, σύμφωνα με έκθεση της ομοσπονδιακής κλιματολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ). Το 2001 ήταν πιο εύκρατο λόγω του φαινομένου «λα νίνια», που προκάλεσε την υποχώρηση των θερμοκρασιών στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, συμπαρασύροντας τις θερμοκρασίες όλου του πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι το 2011 ήταν το 11ο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 14,39 βαθμών Κελσίου.

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ, 25 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Εκρηξη βόμβας στη ΝΑ Τουρκία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 25 προκάλεσε έκρηξη βόμβας στη ΝΑ Τουρκία, όπως μετέδωσε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος περιείχε πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης, πυροδοτήθηκε από απόσταση την Πέμπτη το βράδυ στην πόλη Χακάρι, την ώρα της διέλευσης αστυνομικού οχήματος. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε άλλο αυτοκίνητο. Μεταξύ των τραυματιών είναι τέσσερις αστυνομικοί, ενώ ο νεκρός, Ζεκί Γέσιλ, φοιτητής, υπέκυψε στα τραύματά του αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την έκρηξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή