Αποχρωσεις

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος της Μπάρμπι

Δεκάδες καταστήματα παιδικών παιχνιδιών της Τεχεράνης, των οποίων οι ιδιοκτήτες εκδήλωναν επικίνδυνη ροπή προς «τη δυτική κουλτούρα», έκλεισαν με απόφαση των ιρανικών αρχών. Το εκρηκτικό υλικό -κούκλες Μπάρμπι ντυμένες με μίνι φούστες- κατασχέθηκε, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr. Πρόκειται για μια «νέα φάση» καταστολής των εκδηλώσεων στήριξης του δυτικού πολιτισμού, παρατήρησε το πρακτορείο. Η απαγόρευση των Μπάρμπι είχε επιβληθεί αρχικά στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ενας δεύτερος πόλεμος κατά της κούκλας κηρύχθηκε το 2002, ενώ το 2008 οι δικαστικές αρχές καταδίκασαν τον «ολέθριο δυτικό πολιτισμό» και τις κοινωνικές επιπτώσεις του.

Αναδυόμενοι Δράκοι

Αύξηση του ποσοστού των γεννήσεων αναμένεται στην Κίνα και στις ανά τον κόσμο κινεζικές κοινότητες στη διάρκεια της Χρονιάς του Δράκου, που αρχίζει μεθαύριο Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, έχοντας ήδη ορίσει τη μοίρα πολλών οικογενειών… Εκατοντάδες ζεύγη έχουν προγραμματίσει να τεκνοποιήσουν ακριβώς μέσα σε αυτό το έτος, καθώς ο μύθος βεβαιώνει ότι όσα αγόρια γεννιούνται τη Χρονιά του Δράκου εξασφαλίζουν επιτυχία και πλούτο. Στη πλαίσιο των μεθαυριανών πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων, πολύχρωμοι πλουμιστοί δράκοι, σύμβολα ισχύος και ευφυΐας, θα αναδυθούν από νερά και θάλασσες για να στροβιλιστούν επιβλητικά στον αέρα· και όχι μόνο στην Κίνα. Σε παλαιότερες χρονιές του Δράκου, στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τη Σιγκαπούρη, παρατηρήθηκε επίσης σημαντική αύξηση των γεννήσεων. Φέτος αναμένεται αύξηση κατά 5%.

Ατυχία για τον Πούτιν

Επί τη ευκαιρία και καθώς η αλλαγή του κινεζικού έτους πλησιάζει επικίνδυνα, μια χαρτορίχτρα από την Ταϊβάν αποκάλυψε στο Reuters τι θα φέρει το μέλλον για επιφανείς προσωπικότητες, που ήρθαν στον κόσμο τη Χρονιά του Δράκου, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, π.χ., ή Αλ Πατσίνο. «Ο Πούτιν γεννήθηκε το 1952», δήλωσε η Τσαν Γουέι-τσουνγκ. «Φέτος έχει αρνητικό Αστρο Θησαυρού, που σημαίνει ότι μπορεί να χάσει πολλά χρήματα». Αναλύοντας περαιτέρω την πρόβλεψη, η Τσαν πρόσθεσε: «Ως ηγέτης κράτους, είναι πιθανό να μην πάρει τα χρήματα που θα έπρεπε να κερδίσει ή ίσως να χρειαστεί στο τέλος να ξοδέψει όλα του τα κέρδη». Οι προοπτικές, όμως, είναι πιο λαμπρές για τον Αλφρέντο Τζέιμς «Αλ» Πατσίνο, ο οποίος γεννήθηκε το 1940 στο Μπρονξ. Φέτος, ο βετεράνος ηθοποιός προβλέπεται να αποφύγει κάθε κακοτοπιά με την καλή του τύχη «χάρη στο φιλανθρωπικό του έργο και τη βοήθεια που έχει προσφέρει σε άλλους», όπως απεφάνθη η χαρτομάντισσα.

Μ’ ένα μόνο βλέμμα

Οι καταπονημένοι ψηφοφόροι μπορεί να υποψιάζονται ότι μόνο ένα θαύμα θα άλλαζε στ’ αλήθεια τη Νότια Κορέα, όμως ένας δυνάμει υποψήφιος πρόεδρος της χώρας υπόσχεται ακριβώς αυτό: Θαύματα. Ο Χιου Κιουνγκ Γιουνγκ, 62 ετών, ο οποίος θα διεκδικήσει την εξουσία για τέταρτη φορά, ισχυρίζεται τώρα ότι έχει IQ 430, γι’ αυτό και μπορεί να θεραπεύει αρρώστους μόνο με το βλέμμα… «Μπορώ να αλλάξω 23 χρωμοσώματα και 40.000 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα», διακήρυξε. Ως επικεφαλής του Δημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, ανέλυσε δε και τα πολιτικά του σχέδια -σε περίπτωση που εκλεγεί, πράγμα απίθανο- και μεταξύ αυτών είναι η μεταφορά της έδρας του ΟΗΕ από τη Νέα Υόρκη στο Πανμουντζόμ, ένα χωριό ακριβώς επάνω στη στρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα… Παρότι στις εκλογές του 2007 κέρδισε 100.000 ψήφους και τερμάτισε έβδομος, φυλακίστηκε τελικά για 18 μήνες, αφού η πιο δημοφιλής αντίπαλός του και φαβορί στη φετινή κούρσα, Παρκ Γκέουν-χε, τον μήνυσε τότε για δυσφήμηση, κι ενώ είχε αρνηθεί πεισματικά να τον παντρευτεί, η πρόταση γάμου έγινε δημοσίως.

Οπως επιθυμούν

Την ανάγκη να υπερασπιστεί το αδύναμο φύλο ένιωσε ο πρόεδρος του Μαλάουι, Μπινγκού βα Μουτχαρίκα, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των τελευταίων ημερών σε βάρος γυναικών, οι οποίες τολμούν να κυκλοφορούν στον δρόμο με παντελόνια ή κοντές φούστες. Με διάγγελμά του στην εθνική τηλεόραση, διακήρυξε ότι οι γυναίκες έχουν τελικά δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιες την περιβολή τους. «Κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι έχει το δικαίωμα να ντύνεται όπως επιθυμεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος. Διέψευσε επίσης την πληροφορία ότι ο ίδιος είχε διατάξει παιδιά του δρόμου και πωλητές να επιτεθούν σε γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή