Κατηγορητήριο για ισόβια στον στρατηγό Μπασμπούγ

Κατηγορητήριο για ισόβια στον στρατηγό Μπασμπούγ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δικαστές του 13ου Κακουργιοδικείου της Κωνσταντινούπολης συμφώνησαν -την Τετάρτη- να παραπέμψουν σε δίκη τον στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ με την κατηγορία της «σύστασης και διοίκησης τρομοκρατικής οργάνωσης» και της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης». Μια κατηγορία, η οποία επισύρει ισόβια κάθειρξη. Ο στρατηγός Μπασμπούγ -πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων την περίοδο 2008-2010, οπότε και αποστρατεύθηκε- είναι ο ισχυρότερος από τους εκατοντάδες εκπροσώπους του κοσμικού κράτους οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση συνωμοσίας με την ονομασία «Εργκένεκον».

Η διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης αρχίζει το 2007, όταν οι Τούρκοι εισαγγελείς συνέδεσαν την ανακάλυψη μιας αποθήκης εκρηκτικών στο σπίτι ενός πρώην στρατιωτικού αξιωματούχου με μια ευρύτερη συνωμοσία για την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκτοτε έχουν συλληφθεί και προσαχθεί στη Δικαιοσύνη περίπου 400 άνθρωποι, ανάμεσά τους κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αλλά και ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και άλλοι.

Οι ιστοσελίδες

Οι κατηγορίες εναντίον του στρατηγού Μπασμπούγ αφορούν τη δημιουργία ιστοσελίδων αντικυβερνητικού περιεχομένου, οι οποίες λειτουργούσαν ώς το 2008. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ιστοσελίδες είχαν στηθεί από τον στρατό με στόχο να καλλιεργήσουν στον πληθυσμό φόβους ότι η κυβέρνηση Ερντογάν και το ισλαμικό δίκτυο Γκιουλέν προωθούν την επιβολή του ισλαμικού νόμου. Ο ίδιος ο Μπασμπούγ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει ισχυριστεί ότι τις επίμαχες ιστοσελίδες είχε δημιουργήσει ο προκάτοχός του, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, μεταξύ 2006 και 2008. «Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να με ευγνωμονούν επειδή ήμουν αυτός που τις έκλεισε όταν ανέλαβα το αξίωμα», φέρεται να δήλωσε στους ανακριτές του.

Ο στρατηγός Μπασμπούγ, όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Zaman, επιβεβαίωσε ότι υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής του στρατού ξηράς συναντήθηκε μυστικά στο γραφείο του με τον αντιπρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Οσμάν Πακσούτ, στις 4 Μαρτίου του 2008. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε επτά ημέρες αφότου αμφισβητήθηκε η συνταγματική τροποποίηση του κ. Ερντογάν για την επαναφορά της μαντίλας στα πανεπιστήμια και 13 ημέρες πριν από την παραπομπή σε δίκη του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με αίτημα την απαγόρευσή του, λόγω της αντι-κοσμικής δραστηριότητάς του. Η σχετική επιχειρηματολογία, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον του ΑΚΡ, βασίστηκε κυρίως στο περιεχόμενο των αντικυβερνητικών ιστοσελίδων, που προειδοποιούσαν για την απειλή της έλευσης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στη χώρα.

Ανεξαρτήτως της απόδειξης των κατηγοριών, το γεγονός ότι ο στρατηγός Μπασμπούγ παραπέμφθηκε σε δίκη αποτελεί μια κίνηση-μήνυμα προς το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας. Πάνω από πέντε χρόνια ερευνών για τη διαλεύκανση των υποθέσεων συνωμοσίας Εργκένεκον και «Βαριοπούλα» έχουν οδηγήσει σε σωρεία συλλήψεων και διώξεων υψηλά ιστάμενων εκπροσώπων του. Οταν πέρυσι συνελήφθησαν πάνω από 200 αξιωματούχοι, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βαριοπούλα», παραιτήθηκαν όλοι οι επικεφαλής των σωμάτων του τουρκικού στρατού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Κάποιοι από τους υψηλά ιστάμενους που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης σχετίζονται με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η σύγκρουση επεκτείνεται στο εσωτερικό του ευρύτερου κυβερνητικού στρατοπέδου. Χαρακτηριστική είναι η κλήτευση, την περασμένη εβδομάδα, του Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, σε απολογία αναφορικά με τις μυστικές συνομιλίες του με το κουρδικό ΡΚΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή