Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν για Συρία

Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν για Συρία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σπάνια στιγμή παγκόσμιας ενότητας στο θέμα της Συρίας καταγράφηκε την Τετάρτη, με την κοινή δήλωση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η δήλωση, που προσυπογράφεται και από τη Ρωσία και την Κίνα, απειλεί τη Συρία με απροσδιόριστα «περαιτέρω βήματα» αν δεν συμμορφωθεί με το ειρηνευτικό σχέδιο του πρώην Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Κόφι Ανάν. Το σχέδιο ζητεί εκεχειρία και ταχεία πρόσβαση για τις υπηρεσίες αρωγής.

Η αρχική δήλωση αποδυναμώθηκε, κατόπιν ρωσικών αιτημάτων, αφαιρώντας αναφορές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες-τελεσίγραφα. Εν τούτοις, το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες δυνάμεις προσυπέγραψαν τη δήλωση αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, καθώς μάχεται ενώπιον λαϊκής εξέγερσης.

«Στον πρόεδρο Ασαντ και στο καθεστώς του, εμείς και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα λέμε: πάρε αυτό τον δρόμο, δεσμεύσου σε αυτόν ή αντιμετώπισε αυξανόμενη πίεση και απομόνωση».

Στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι στην εξέγερση έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 8.000 άτομα, ενώ η βία έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τον βομβαρδισμό πόλεων και χωριών που ελέγχονται από τους αντάρτες, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να εκδιώξουν τους ελαφρά οπλισμένους αντιπάλους τους από τα προπύργιά τους.

Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, την Τετάρτη ο στρατός έπληξε τα προάστια Χαράστα και Ιρμπίν της Δαμασκού με πυροβολικό, βολές τεθωρακισμένων και αντιαεροπορικά πυρά, ενώ στράφηκε με όλμους κατά της συνοικίας Χαλιντίγια της πόλης Χομς.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει βέτο στα δύο ψηφίσματα καταδίκης της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν έχουν υποστηρίξει τις δυτικές εκκλήσεις για απομάκρυνση του Ασαντ. Ομως, εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής, η Μόσχα και το Πεκίνο υπέγραψαν την «προεδρική δήλωση» της Τετάρτης, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά απαιτεί ομοφωνία.

«Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχουν τελεσίγραφα, ούτε δηλώσεις σχετικά με το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Κόφι Ανάν είχε ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η απάντηση της Συρίας στα ειρηνευτικά σχέδιά του ήταν απογοητευτική. Η πρόταση που ψηφίστηκε την Τετάρτη ζητεί από τη Δαμασκό να διακόψει την κίνηση στρατιωτικών μονάδων, καθώς και τη χρήση βαρέων όπλων σε πληθυσμιακά κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή