«Με το ζόρι» στο δικαστήριο θέλουν τον Εβρέν

«Με το ζόρι» στο δικαστήριο θέλουν τον Εβρέν

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Κενάν Εβρέν θα πρέπει να υποχρεωθεί να παραστεί στο δικαστήριο και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που τον βαρύνουν για το πραξικόπημα του 1980, όπως ζήτησαν, χθες, οι δικηγόροι των θυμάτων κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης. Ο πρώην στρατηγός, 93 ετών, αρχηγός της χούντας τότε και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο τότε αρχηγός της αεροπορίας, Ταχσίν Σαχίνκαγια, 86 ετών, δικάζονται από κακουργοδικείο της Αγκυρας, αλλά δεν εμφανίστηκαν κατά την έναρξη της δίκης τους, την Τετάρτη, καθώς αμφότεροι νοσηλεύονται. Ο συνήγορός τους Μπουλέντ Ατσάρ υποστήριξε ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να τους δικάσει, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να εξεταστεί παράλληλα και ο ρόλος των ΗΠΑ στο πραξικόπημα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη θέση της κατηγορούσας αρχής, οι Εβρέν και Σαχίνκαγια δεν πρέπει να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από αυτήν που έτυχαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Χιλιανός δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ, οι οποίοι, παρότι άρρωστοι και ηλικιωμένοι επίσης, υποχρεώθηκαν να εμφανιστούν στο δικαστήριο.

«Η Τουρκία έρχεται επιτέλους αντιμέτωπη με το πραξικοπηματικό παρελθόν της», σχολίασε η εφημερίδα Ταράφ, γνωστή για τις επικρίσεις της κατά του στρατιωτικού κατεστημένου. Η διεξαγωγή της δίκης κατέστη εφικτή χάρη στη συνταγματική αναθεώρηση του 2010, με την οποία καταργήθηκε το άρθρο που εγγυόταν ατιμωρησία στους πραξικοπηματίες, σημείωσε η φιλοκυβερνητική Ζαμάν. Την παραπομπή στη Δικαιοσύνη όλων των πραξικοπηματιών, και του 1960 και του 1971, ζήτησε η «Τζουμχουριέτ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή