Μανιφέστο Σαρκοζί για πενταετία

Μανιφέστο Σαρκοζί για πενταετία

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τις προτάσεις του για την επόμενη πενταετία εμφάνισε χθες ο πρόεδρος Σαρκοζί σε 32 σημεία, τα οποία συνόδευσε με ανοικτή του επιστολή 36 σελίδων προς τους Γάλλους ψηφοφόρους.

Στην ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε να θεσμοθετήσει «χρυσό κανόνα», που θα εγγυάται την ψήφιση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «παγώσει» τις γαλλικές συνδρομές στον ευρωπαϊκό κορβανά, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τα 32 σημεία του προέδρου Σαρκοζί παρουσιάστηκαν σε αποσπασματική μορφή σε προηγούμενες προεκλογικές του εμφανίσεις, περιέχουν την πρόταση για πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων, για την αντιμετώπιση νομοθετικών αδιεξόδων, τη μείωση των εδρών της Εθνοσυνέλευσης, τον περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών και τη μεταρρύθμιση της χορήγησης επιδομάτων ανεργίας, που θα υποχρεώνει τους ανέργους να αποδέχονται τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά τη συνθήκη Σένγκεν, ο πρόεδρος Σαρκοζί υπογραμμίζει την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων, προειδοποιώντας ότι, εάν σε ένα έτος από σήμερα το ζήτημα δεν έχει ρυθμιστεί ικανοποιητικά, η Γαλλία θα επαναφέρει τους στοχευμένους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορά της.

Για τους μετανάστες, ο Νικολά Σαρκοζί προτείνει τη μείωση του αριθμού νομίμων μεταναστών στο ήμισυ του σημερινού, ενώ δεσμεύεται να επιτρέπει την επανασύνδεση των οικογενειών μεταναστών μόνον εφόσον τα μέλη τους περάσουν εξετάσεις γαλλικής γλώσσας. Στο θέμα της Δικαιοσύνης, ο κ. Σαρκοζί προτείνει να επιτραπεί στα θύματα εγκλημάτων να ασκούν εφέσεις κατά αθωωτικών αποφάσεων δικαστηρίων ή κατά αποφάσεων αποφυλάκισης από επιτροπές αναστολής. Τέλος, στο θέμα της ενέργειας, ο πρόεδρος Σαρκοζί δεσμεύεται να διαβεβαιώσει εκ νέου τη γαλλική προσήλωση στην πυρηνική ενέργεια. Στην εκτενή του επιστολή προς τους Γάλλους, ο πρόεδρος δηλώνει την αγάπη του για την πατρίδα, τονίζοντας ωστόσο ότι «μια κοινωνία χωρίς σύνορα είναι μια κοινωνία χωρίς σεβασμό, μια χώρα χωρίς ταυτότητα». Η επιστολή, σε έντυπη μορφή, θα μοιραστεί από τους βουλευτές του κυβερνώντος UMP και των συνασπισμένων με αυτό κομμάτων, σε «μία μεγάλη εκστρατεία πόρτα-πόρτα», όπως χαρακτηριστικά είπε χθες η εκπρόσωπος του προέδρου, Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ.

Στην προεκλογική εκστρατεία βρέθηκε, όμως, χθες και η Ελλάδα. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές, «το μοντέλο του προέδρου είναι εκείνο της Γερμανίας και της Σουηδίας, το σοσιαλιστικό μοντέλο είναι το ελληνικό, που μόνο την καταστροφή μπορεί να φέρει».

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει λεπτομερή απογραφή των δημοσιονομικών μεγεθών της Γαλλίας εφόσον εκλεγεί στις 6 Μαΐου ανακοίνωσε χθες ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση των «32 σημείων» του προέδρου Σαρκοζί. «Θα καλέσουμε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να πραγματοποιήσει αμέσως απογραφή, για να παγώσουμε ορισμένες δαπάνες μόλις λάβουμε τα αποτελέσματα της απογραφής», είπε ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Canal+. Αναλυτές εκτιμούν πως η δήλωση αυτή αποτελεί κίνηση στρατηγικής, που θα επιτρέψει στον Ολάντ να κατηγορήσει τον σημερινό πρόεδρο και την κακοδιαχείριση του UMP για τα νέα μέτρα λιτότητας που θα επιβάλει μετά την εκλογή του τον Μάιο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν, όμως, τον πρόεδρο Σαρκοζί να παραμένει στάσιμος στο 30% της πρόθεσης ψήφου στον πρώτο γύρο και τον Σοσιαλιστή υποψήφιο Ολάντ να φθάνει το 29%, από 26% την περασμένη εβδομάδα. Στον δεύτερο γύρο, οι δημοσκοπήσεις δίνουν τη νίκη στον Ολάντ με 54%.

Στην προεκλογική μάχη και η Κάρλα

Στην προεκλογική εκστρατεία εισήλθε χθες η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, με εκ βαθέων συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Nouvel Οbservateur.

Στη συνέντευξή της, η κ. Μπρούνι τονίζει ότι η εργασία της ως μοντέλο και ως τραγουδίστρια τη βοήθησαν στη δημόσια εικόνα της. Αποκαλύπτει δε ότι μεταμφιέζεται κατά καιρούς, φορώντας περούκα, για να ταξιδέψει ινκόγκνιτο με το μετρό. Σε μία αποστροφή του λόγου της, συγκρίνει τον εαυτό της με τη σύζυγο του Ζορζ Πομπιντού, Κλοντ, λέγοντας: «Με την πείρα μου στα ΜΜΕ, δίπλα στην κ. Πομπιντού είμαι η Λέιντι Γκάγκα».

Σε ό,τι αφορά τον σύζυγό της, η Κάρλα λέει: «Ο αντι-σαρκοζισμός είναι φαινόμενο της παρισινής ελίτ. Μου άρεσε η παλιά Αριστερά, όχι η σημερινή Αριστερά του χαβιαριού, που εκπροσωπεί ο Φρανσουά Ολάντ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή