Το Προσωπο: Χιούι Λονγκ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα διαδεδομένα στερεότυπα θέλουν το ανταγωνιστικό αμερικανικό έθνος, σε αντίθεση με την Ευρώπη, να κουβαλάει στα γονίδιά του την απέχθεια σε κάθε έννοια εξισωτισμού. Η αλήθεια είναι ότι ο σοσιαλισμός είχε ταχεία ανάπτυξη και στις ΗΠΑ από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το 1914. Την περίοδο αυτή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Γιουτζίν Ντεμπς εξέδιδε 300 εφημερίδες, ήλεγχε μεγάλα συνδικάτα, κατάφερε να εκλέξει 56 δήμαρχους και έναν βουλευτή, συγκεντρώνοντας το 6% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 1912.

Την πορεία ριζοσπαστικοποίησης ανέκοψαν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και το φόβητρο της «ερυθράς απειλής» μετά τις επαναστάσεις που ξέσπασαν σε Ρωσία, Γερμανία και Αυστροουγγαρία. Ωστόσο, το ρεύμα υπέρ της κοινωνικής ισότητας δεν σταμάτησε, απλώς βρήκε καινούργια πολιτική έκφραση στο φαινόμενο του αριστερού λαϊκισμού, που απέκτησε μεγάλη ορμή μετά το Κραχ του 1929 και τη συνακόλουθη Μεγάλη Υφεση. Τυπικός εκπρόσωπός του υπήρξε ο Χιούι Λονγκ.

Τοποθετημένος στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Λονγκ εξελέγη κυβερνήτης στην πολιτεία της Λουιζιάνα το 1928, με σύνθημα «Κάθε άνθρωπος βασιλιάς, αλλά κανένας με στέμμα» και διαπρύσιες επιθέσεις εναντίον των οικονομικών μεγιστάνων, της Γουόλ Στριτ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Πρωτοπόρος στην επιστράτευση του ραδιοφώνου και των πιο σύγχρονων μέσων επικοινωνίας για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα, εξελέγη γερουσιαστής το 1932 και γρήγορα απέκτησε πανεθνική ακτινοβολία.

Αρχικά, ο Λονγκ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας Ρούζβελτ για την προεδρία. Στην πορεία, απογοητεύθηκε από τις μεταρρυθμίσεις του Ρούζβελτ, το περίφημο New Deal, θεωρώντας το πολύ μετριοπαθές και αναδείχθηκε στη μόνη δυνατή φωνή που ασκούσε εξ αριστερών αντιπολίτευση. Το 1934 ίδρυσε το δικό του πολιτικό κίνημα, με τίτλο «Εταιρεία για το Μοίρασμα του Πλούτου», φιλοδοξώντας να διεκδικήσει την προεδρία. Μεταξύ άλλων, πρότεινε 100% φόρο στα εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου και εγγυημένο από το κράτος κατώτατο εισόδημα 5.000 δολαρίων ανά νοικοκυριό.

Στο μεταξύ, ο Λονγκ υλοποιούσε στη Λουιζιάνα ένα χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα δημόσιων έργων -σχολεία, γέφυρες, δρόμοι, νοσοκομεία, πάρκα κ.ά.-, πολλά από τα οποία επιβιώνουν ώς τις μέρες μας. Η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε στα ύψη, προκαλώντας εκνευρισμό στο επιτελείο του Ρούζβελτ, που τον κατηγορούσε πότε ως «Αμερικανό Χίτλερ» και πότε ως «κομμουνιστή». Ο ίδιος ο Λονγκ υποστήριζε ότι εμπνέεται από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και όχι από τον Μαρξ, και ότι το σχέδιό του ήταν «η μόνη αποτελεσματική άμυνα του έθνους απέναντι στον κομμουνισμό». Οι διαβεβαιώσεις του δεν καθησύχασαν τους εχθρούς του, που αποπειράθηκαν ένοπλο πραξικόπημα στη Λουιζιάνα με παραστρατιωτικές συμμορίες, τον Ιανουάριο του 1935. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, οι σφαίρες ενός περίστροφου έκοψαν πρόωρα το νήμα της ζωής του μέσα στο Καπιτώλιο της πολιτείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή