Για συνέργεια με εξτρεμιστές φυλακίστηκε ο Αφριντί

Για συνέργεια με εξτρεμιστές φυλακίστηκε ο Αφριντί

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΣΑΒΑΡ, Πακιστάν. Για συνέργεια με εξτρεμιστική οργάνωση και όχι για τις πληροφορίες που έδωσε στη CIA για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν καταδικάστηκε ο Πακιστανός ιατρός Σακίλ Αφριντί, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις Πακιστανών αξιωματούχων.

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της φυλετικής περιοχής του Περάσματος Κάιμπερ καταδίκασε τον δρα Αφριντί σε 33 χρόνια κάθειρξη. Πηγές της πακιστανικής δικαιοσύνης, όμως, είχαν δηλώσει τότε ότι οι κατηγορίες και η καταδίκη του Αφριντί για προδοσία βασίστηκαν στη βοήθεια που προσέφερε ο ιατρός στη CIA για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν.

Τα έγγραφα του δικαστηρίου, που κοινοποιήθηκαν όμως χθες στα μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι ο Αφριντί καταδικάστηκε για τις στενές σχέσεις που διατηρούσε με την απαγορευμένη ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Λασκάρ-ε-Ισλάμ. Οι αρχικές -διαψευσθείσες- δηλώσεις των Πακιστανών ίσως να αποσκοπούσαν σε κατευνασμό του φανατικά αντιαμερικανικού κοινού αισθήματος στο Πακιστάν, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ δεν θα ανεχθεί καμία εμπλοκή της CIA σε εσωτερικά του ζητήματα.

Ο Αφριντί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εντόπισε το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ, προτού ειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές. Ο ιατρός Αφριντί διοργάνωσε έτσι ολόκληρη εκστρατεία παιδικού εμβολιασμού στην περιοχή, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν πρόσβαση στην καλά φυλασσόμενη κατοικία του ιδρυτή της Αλ Κάιντα. Αντί, όμως, να εμβολιάσει τα παιδιά του Μπιν Λάντεν, ο Αφριντί πήρε από αυτά δείγματα DNA, επιτρέποντας στη CIA να επιβεβαιώσει την ταυτότητα των ενοίκων του σπιτιού. Τον Μάιο του 2011, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση του Λευκού Οίκου, ομάδα επίλεκτων κομάντος του αμερικανικού ναυτικού πραγματοποίησε νυχτερινή επιχείρηση με τη βοήθεια ελικοπτέρων, που κατέληξε στην εξόντωση του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη των τελευταίων δεκαετιών. Αμερικανοί αξιωματούχοι επαινούν τον δρα Αφριντί, τον οποίο χαρακτηρίζουν ήρωα.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, ανέφερε την Κυριακή ότι η φυλάκιση του δρος Αφριντί μπορεί να πλήξει τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα από την επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν, καθώς και από τον βομβαρδισμό πακιστανικής στρατιωτικής περιπόλου στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν τον περασμένο Νοέμβριο από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη, με 24 νεκρούς Πακιστανούς.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Αφριντί και αφορούν τη βοήθεια σε ισλαμικές οργανώσεις, του δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιείκειας σε δεύτερο βαθμό. Ο δρ Αφριντί είχε συνεργαστεί και κατά το παρελθόν με τη CIA, προσφέροντας πληροφορίες επί σειρά ετών γύρω από τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων στις άνομες φυλετικές περιοχές του Βόρειου Πακιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή