Οδυνηρές ρήξεις στο Ιντερνετ

Οδυνηρές ρήξεις στο Ιντερνετ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter κ.ά.) έχουν αυξήσει τις δυσκολίες και τον πόνο που αντιμετωπίζουν οικογένειες που έχουν βιώσει τη ρήξη. Πριν από τη διάδοση των μέσων αυτών, μία οικογενειακή ρήξη, παρά την οδύνη και την ψυχολογική φθορά, ήταν συνήθως μια «καθαρή» πληγή. Τα τσακωμένα μέλη της οικογένειας διέκοπταν όλες τις μορφές επικοινωνίας μέχρι την πιθανή επίτευξη μιας συμφιλίωσης. Δεν υπάρχουν στατιστικές για τον αριθμό των οικογενειών που έχουν υποστεί ρήξη, ούτε για το αν υπάρχει ρυθμός αύξησης του φαινομένου. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά και ποικίλλουν, από κατάθλιψη και εθισμό σε ουσίες έως και την αυτοκτονία.

Μαθαίνουν από τρίτους

Η εισαγωγή των social media έχει επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις αποξενωμένων συγγενών, όπως έχει συμβεί και με πολλές άλλες μορφές της ανθρώπινης επικοινωνίας. Μέσω αυτών των δικτύων, τα απομακρυσμένα μέλη της οικογένειας μπορεί να παρακολουθούν σημαντικά γεγονότα και εικόνες από τις ζωές των άλλων. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Τζόσουα Κόλμαν, υπάρχουν στιγμές τις οποίες κάθε γονιός προσμένει, ελπίζοντας να είναι εκεί στα σημαντικά γεγονότα της ζωής των παιδιών του. Τελευταία, έχει αυξηθεί ο αριθμός των γονιών που μαθαίνουν σημαντικά γεγονότα στη ζωή των αποξενωμένων παιδιών τους (γάμους, γεννήσεις εγγονιών κ.ά.) από τρίτο χέρι μέσα από τον δημόσιο και ελεύθερο χώρο του Διαδικτύου. Αυτός ο νέος παράγοντας στις σχέσεις όχι μόνο εμβαθύνει τον πόνο της απομάκρυνσης, αλλά προσθέτει και το στοιχείο της ντροπής, αφού όλος ο κόσμος πια γνωρίζει την απουσία και την αποξένωση που καθορίζει αυτές τις σχέσεις.

Οπως λέει η Μέρι, η οποία έχει περάσει μεγάλα διαστήματα που δεν μιλούσε με την κόρη της, οι τελευταίοι μήνες μετά την εισαγωγή των μέσων αυτών ήταν οι χειρότεροι. Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Βλέπεις άλλους ανθρώπους να χαίρονται και να περνάνε καλά με την οικογένεια που έχεις στερηθεί». Η Μέρι πιστεύει πως το χειρότερο είναι η διαρκής υπενθύμιση πως η κόρη της έχει απομακρυνθεί από εκείνη.

Πολλοί γονείς λένε ότι δεν μπορούν να αντισταθούν και εξακολουθούν να ελέγχουν την πρόοδο των παιδιών τους στο Διαδίκτυο. Οι περισσότεροι ψάχνουν στοιχεία για να εξηγήσουν γιατί έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις με τα παιδιά τους. Αυτή η προσέγγιση, όμως, ενδέχεται να επιτύχει ακριβώς τον αντίθετο σκοπό. Η Τζέσικα, που έχει να μιλήσει στον πατέρα της πάνω από δέκα χρόνια, είπε πως είχε θυμώσει όταν έμαθε ότι ο πατέρας της διάβαζε τον λογαριασμό της στο Τwitter.

Η αισιόδοξη πτυχή

Υπάρχει ωστόσο και μια αισιόδοξη πτυχή από την εμφάνιση των κοινωνικών δικτύων. Τα «στρατόπεδα» που δημιουργούνται μετά από ενδοοικογενειακή ρήξη συνήθως αποφεύγονται. Η επικοινωνία, μέσω Διαδικτύου, είναι εύκολη και αδιαμεσολάβητη, μπορεί να γίνει χωρίς να απαιτείται η έγκριση των μαλωμένων συγγενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή