Καινούργιο σωματίδιο που συμφωνεί με τις προβλέψεις

Καινούργιο σωματίδιο που συμφωνεί με τις προβλέψεις

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πιο ισχυρές μέχρι σήμερα ενδείξεις για την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς, του «σωματιδίου του Θεού» που θα μπορούσε να εξηγήσει πώς η ύλη αποκτά μάζα, παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου επιστήμονες από το CERN. Στη συνέντευξη παρευρέθη και ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, ενώ οι ανακοινώσεις έγιναν από εκπροσώπους των ερευνητικών ομάδων που είναι υπεύθυνες για τους ATLAS και CMS, τους δύο ανιχνευτές του CERN όπου γίνονται τα σχετικά πειράματα. Από τα δεδομένα των πειραμάτων, όπως δήλωσαν, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα μποζόνιο του οποίου η μάζα συμφωνεί με τις θεωρητικές προβλέψεις για το μποζόνιο Χιγκς.

Παρόλο που απομένει να επαληθευτεί πως το σωματίδιο είναι όντως το μποζόνιο Χιγκς και όχι «κάτι που μοιάζει με το Χιγκς», ο διευθυντής του CERN Rolf Heuer δήλωσε ότι «αφήνοντας κατά μέρος την επιστημονική δεοντολογία, νομίζω ότι το ανακαλύψαμε». Επίσης, ο ίδιος ο Χιγκς μίλησε «για την πιο απίστευτη στιγμή που έχω ζήσει στη ζωή μου».

«Προς το παρόν, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι ανακαλύψαμε ένα καινούργιο σωματίδιο -η πιθανότητα λάθους είναι μία στα 3 εκατομμύρια- του οποίου η μάζα είναι κοντά στα 125 γιγαηλεκτρονιοβόλτ (Gev), όσο εκτιμάται και η μάζα του μποζονίου Χιγκς», αναφέρει η κ. Χριστίνα Κουρκουμέλη, καθηγήτρια Φυσικής του Παν. Αθηνών, η οποία μαζί με άλλους Ελληνες επιστήμονες συμμετείχε στην κατασκευή του εξοπλισμού του ανιχνευτή ΑΤLΑS.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, τελεσίδικη απάντηση θα δοθεί μέχρι τον Νοέμβριο, όταν θα έχουν μελετηθεί οι ιδιότητες του σωματιδίου και θα έχουν συγκριθεί με τις προβλεπόμενες ιδιότητες του «σωματιδίου του Θεού». «Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η Φύση δεν μας κρύβει κάποια έκπληξη, είμαι πεπεισμένη ότι βρήκαμε το μποζόνιο Χιγκς», λέει η κ. Κουρκουμέλη. Το μποζόνιο και το πεδίο του οποίου αυτό είναι φορέας προτάθηκε το 1964, από επιστήμονες όπως ο Χιγκς, για να εξηγηθεί πώς αποκτούν μάζα τα υποατομικά σωματίδια. «Πρόκειται για ένα πεδίο που κατακλύζει όλο τον χώρο, ακόμη και το κενό, με συνέπεια να δυσκολεύει την κίνηση των σωματιδίων», εξηγεί η Ελληνίδα φυσικός, «έτσι, όσο πιο πολύ δυσκολεύεται ένα σωματίδιο να κινηθεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η μάζα του».

Βέβαια, αν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει το μποζόνιο Χιγκς, σίγουρα δεν θα σημαίνει τίποτε για το αν υπάρχει ή όχι… Θεός. Το παρατσούκλι «σωματίδιο του Θεού» προέρχεται από τον τίτλο ενός βιβλίου του νομπελίστα φυσικού Leon Lederman: ο Lederman ήθελε να αναφέρει το μποζόνιο στον τίτλο ως «αναθεματισμένο σωματίδιο» (goddamn particle), το οποίο έγινε «σωματίδιο του Θεού» έπειτα από παρέμβαση του εκδότη. Αθεος ο ίδιος, ο Πίτερ Χιγκς απεχθάνεται το παρατσούκλι, καθώς θεωρεί ότι προσβάλλει όσους είναι θρησκευόμενοι. Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει το μποζόνιο Χιγκς, και κατά συνέπεια το ομώνυμο πεδίο, οι επιστήμονες θα έχουν καταφέρει να προσθέσουν μία σημαντική ψηφίδα στο Καθιερωμένο Πρότυπο, το μοντέλο που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν τα γνωστά υποατομικά σωματίδια και δυνάμεις. «Παρόλο που το Καθιερωμένο Πρότυπο είναι από τα πιο πετυχημένα στη Φυσική, αν αποδεικνυόταν ότι το μποζόνιο Χιγκς τελικά δεν υπάρχει, θα έπρεπε να το εγκαταλείψουμε και να στραφούμε σε εναλλακτικές θεωρίες που έχουν προταθεί».

Πάντως, η ανακάλυψη του μποζονίου θα είναι ιστορικής σημασίας όχι μόνο γιατί θα κλείσει ένα κεφάλαιο της Φυσικής, αλλά γιατί ανοίγει τον δρόμο ώστε οι επιστήμονες να εξηγήσουν άλλα, πιο «εξωτικά» φαινόμενα. «Οσα μάθουμε για τις ιδιότητες του σωματιδίου θα είναι πολύτιμα εργαλεία για να δώσουμε απαντήσεις σε άλυτα ερωτήματα, όπως η φύση της βαρύτητας, η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή