ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ 36%

Δημοσκοπική άνοδος για το κόμμα της Αγκελα Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενισχυμένη δημοσκοπικά εμφανίζεται η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ από τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa, και δίνει στους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές ποσοστό 36%. Αντιθέτως, ο κυβερνητικός εταίρος τους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, συρρικνώνονται περαιτέρω, στο 3%, μακριά από το 5% που είναι το όριο εισόδου στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν στο 27%, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και πέφτουν στο 12%. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa, Μάνφρεντ Γκίλνερ, «οι πολίτες σε περιόδους κρίσης συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση, ακόμη και αν διαφωνούν με τα επιμέρους μέτρα που λαμβάνει».

ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

Θάτσι: Ετοιμος για συνεργασία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τον νέο πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Ιβιτσα Ντάτσιτς, επισημαίνοντας ότι η Πρίστινα σύντομα θα παρουσιάσει τη «νέα πρόταση» για τη διευθέτηση του ζητήματος του βορείου Κοσόβου. Ο κ. Θάτσι χαρακτήρισε την εκλογή των κυρίων Νίκολιτς και Ντάτσιτς ως «βήμα προς τα πίσω, επειδή τα ονόματά τους έως τώρα συνδέονταν με άσχημα πράγματα». Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε ότι η Πρίστινα είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί τους, μόνο αν συνεργαστούν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Σε ερώτηση αν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τους κυρίους Νίκολιτς και Ντάτσιτς, ο κ. Θάτσι ανέφερε ότι είναι «επικοινωνιακός άνθρωπος, που επιθυμεί να συζητεί με τους ανθρώπους».

ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Συνελήφθη ο Τόνι Μαρτσιάνο

ΡΩΜΗ. Συνελήφθη χθες για εμπόριο ναρκωτικών ο διάσημος Ναπολιτάνος τραγουδιστής Τόνι Μαρτσιάνο, γνωστός ως «The King», όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές. «Τόσες πολλές κάμερες δεν έχω δει ούτε στις συναυλίες μου!», είπε ο Μαρτσιάνο ενώ οι αστυνομικοί τον έβγαζαν από το σπίτι του στη Νάπολη. Ο 46χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για εμπόριο χασίς και δυνατών παραισθησιογόνων τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Μαρτσιάνο ξεκίνησε την καριέρα του στο τραγούδι τη δεκαετία του 1980 και το 1986 πούλησε 150.000 δίσκους του άλμπουμ του με τίτλο «Io Sono Meridionale» («Είμαι από τον Νότο»). Σ’ ένα από τα πρόσφατα τραγούδια του, στη ναπολιτάνικη διάλεκτο, ο Μαρτσιάνο καταφέρθηκε εναντίον των μαφιόζων, τους οποίους κατηγόρησε ότι «απώλεσαν τον κώδικα της σιωπής».

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Υποστήριξη Πάπα στον Μπερτόνε

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Ο Πάπας Βενέδικτος εξέφρασε χθες την πλήρη υποστήριξή του στο πρόσωπο του υφυπουργού του Βατικανού Ταρσίζιο Μπερτόνε, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της σκανδαλώδους διαρροής εγγράφων που φέρεται να έκλεψε ο μπάτλερ του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Χθες, το Βατικανό δημοσιοποίησε επιστολή του Βενέδικτου προς τον Μπερτόνε, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εχοντας διαπιστώσει μετά λύπης μου την άδικη κριτική εναντίον σου, θα ήθελα να εκφράσω εκ νέου την εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό σου… η οποία παραμένει αμετάβλητη». Ο 78χρονος κ. Μπερτόνε έχει θέσει αρκετές φορές την παραίτησή του στη διάθεση του Πάπα, αλλά εκείνος επιμένει κάθε φορά να παραμείνει στη θέση του.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΡΝΤΟΧ

Τρεις συλλήψεις για διαφθορά

ΛΟΝΔΙΝΟ. Συνελήφθησαν χθες στο Λονδίνο τρία άτομα, κατά τη διάρκεια έρευνας που πραγματοποίησαν οι βρετανικές αρχές για φημολογούμενη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων, με αφορμή την υπόθεση του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ. Οι συλλήψεις των δύο ανδρών και της 50χρονης γυναίκας πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικά σημεία του Λονδίνου και της νοτιοανατολικής Αγγλίας χθες τα ξημερώματα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Οι τρεις κρατούμενοι κατηγορούνται για διαφθορά, συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας και συνωμοσία για ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσια αξιώματα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Ο Μοφάζ απειλεί με παραίτηση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απείλησε χθες ο Σαούλ Μοφάζ, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Καντίμα και εκ των κυριότερων κυβερνητικών εταίρων του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη στράτευση των νέων. Ο Μοφάζ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην στρατηγός, απαίτησε από τον Νετανιάχου τη ριζική μεταρρύθμιση του νόμου περί στρατολόγησης, μετά τη λήξη, την 1η Αυγούστου, του υφιστάμενου αμφιλεγόμενου νόμου, που προβλέπει πλήρη απαλλαγή των υπερορθόδοξων Εβραίων και των Αράβων πολιτών. Στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του κόμματός του προβλέπεται η κατάργηση των εξαιρέσεων και η επιβολή χρηματικού προστίμου σε όσους αποφεύγουν τη στράτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή