Ανοιξαν οι οδοί από το Πακιστάν

Ανοιξαν οι οδοί από το Πακιστάν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Οι γραμμές ανεφοδιασμού των δυτικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μέσω Πακιστάν άνοιξαν χθες έπειτα από επτάμηνη διακοπή. H απαγόρευση διέλευσης από το Πακιστάν υποχρέωνε τις ΗΠΑ να εφοδιάζουν τα στρατεύματά τους μέσω Κεντρικής Ασίας, επιλογή που ήταν και δαπανηρότερη και πιο χρονοβόρος. Το τελευταίο επτάμηνο οι σχέσεις ΗΠΑ – Πακιστάν βρίσκονταν στο ναδίρ, λόγω των συχνών βομβαρδισμών εντός πακιστανικού εδάφους από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στοχεύουν αντάρτες Ταλιμπάν.

Σε έναν από τους βομβαρδισμούς είχαν χάσει τη ζωή τους 24 Πακιστανοί στρατιώτες. Το περιστατικό αυτό, παράλληλα με την οργή των Πακιστανών για την αμερικανική επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν εντός του Πακιστάν, είχε οδηγήσει στην απαγόρευση της διέλευσης. H συμφωνία Ουάσιγκτον – Ισλαμαμπάντ για την αποκατάσταση των γραμμών εφοδιασμού, που ήρθε μετά τη δημόσια συγγνώμη της Χίλαρι Κλίντον, συνοδεύεται και από ξεπάγωμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Πακιστάν, ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε χθες τελετή αποχώρησης των γαλλικών στρατευμάτων από την επαρχία Καπίσα, ενόψει της επικείμενης ολοκληρωτικής αποχώρησης της Γαλλίας από το Αφγανιστάν στα τέλη του 2012. Λίγες ώρες νωρίτερα, άνδρας που παρίστανε τον Αφγανό στρατιώτη είχε ανοίξει πυρ εναντίον ομάδας Αμερικανών στρατιωτών στο ανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα τραυματισμούς στρατιωτών. Τραυματισμοί υπήρξαν χθες και μεταξύ ανδρών της Ελληνικής Δύναμης στην Καμπούλ, έπειτα από έκρηξη φιαλών προπανίου σε βενζινάδικο κοντά στον στρατώνα τους.

«Δύο στελέχη της Ελληνικής Δύναμης, στην προσπάθειά τους να ασφαλίσουν τις πόρτες του κτιρίου, υπέστησαν ελαφρά τραύματα στα χέρια από τη θερμότητα. Στα στελέχη δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον ιατρό της αποστολής και δεν χρειάστηκε περαιτέρω ιατρική ή νοσοκομειακή περίθαλψη» ανέφερε το ανακοινωθέν του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή