Βρήκαν τις σορούς των δύο Τούρκων

Βρήκαν τις σορούς των δύο Τούρκων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τον εντοπισμό των σορών των δύο πιλότων του αναγνωριστικού αεροσκάφους RF-4, το οποίο κατερρίφθη στις 22 Ιουνίου από τη συριακή αεράμυνα, ανακοίνωσε χθες το αρχηγείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται το παραμικρό όσον αφορά το σημείο όπου βρέθηκαν οι δύο πιλότοι, πλην όμως η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν» υποστηρίζει ότι οι σοροί τους εντοπίστηκαν από το αμερικανικό ωκεανογραφικό πλοίο «Nautilus» τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι προσπάθειες για την ανάσυρση των σορών των δύο πιλότων από τον βυθό συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, δίχως ωστόσο να διευκρινίζεται αν η επιχείρηση διεξαγόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ κατηγόρησε χθες την Τουρκία ότι παρέχει «επιμελητειακή υποστήριξη» στις ομάδες των «τρομοκρατών», όπως τους αποκάλεσε, που απειλούν τη σταθερότητα στη χώρα του. «Η πρόθεση της Τουρκίας να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μου την έχει φέρει σε μια θέση από όπου δυστυχώς συμμετέχει σ’ όλες τις αιματηρές ενέργειες των τρομοκρατών», επισήμανε ο κ. Ασαντ στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, υποδαυλίζει την κρίση για λόγους «ξεκάθαρα δογματικούς». Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Τζουμχουριέτ» και το οποίο δημοσιεύθηκε προχθές, ο πρόεδρος Ασαντ είχε εκφράσει τη βαθιά του λύπη για την κατάρριψη του RF-4, δίχως ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη, και αυτό, διότι όπως υπογράμμισε, το τουρκικό αναγνωριστικό κατέπεσε σε συριακά χωρικά ύδατα.

Κατά τ’ άλλα, η Ρωσία έσπευσε χθες να διαψεύσει ότι διαπραγματεύεται το μέλλον του προέδρου Ασαντ με τις ΗΠΑ. «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ. «Μόνο ο συριακός λαός μπορεί να αποφασίσει για αυτά τα ζητήματα εξουσίας», ξεκαθάρισε ο κ. Ριάμπκοφ. Αφορμή για τις δηλώσεις Ριάμπκοφ αποτέλεσε δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ», σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ πιέζουν το Κρεμλίνο να προσφέρει πολιτικό άσυλο στον πρόεδρο Ασαντ και στα μέλη της οικογένειάς του. Σύμφωνα με την «Κομερσάντ», οι ΗΠΑ ερμηνεύουν το κείμενο της συμφωνίας της Γενεύης ως μια έμμεση αποδοχή από πλευράς της Μόσχας ότι ο πρόεδρος Ασαντ πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία. Ρώσος αξιωματούχος, πάντως, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι «οι Αμερικανοί παρερμηνεύουν όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη».

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο των συγκρούσεων, πάνω από επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στα προάστια της Δαμασκού. Πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση ανέφεραν σφοδρές συγκρούσεις ανταρτών και μονάδας του συριακού τακτικού στρατού έξω από παράρτημα της υπηρεσίας πληροφοριών της συριακής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή Τζαραμάνα. Δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί στην Ντεράα, που δεχόταν από νωρίς χθες το πρωί τα πυρά του συριακού πυροβολικού, ενώ τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα του στρατού στην επαρχία της Ιντλίμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή