Τι γράφει ο ξένος Τύπος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

EL ΡΑΙS

Αύξηση του ΦΠΑ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κριστόμπαλ Μοντόρο παραδέχθηκε ότι η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), όπως ζητούν οι Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο υπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διορθωτικά μέτρα στη Δημόσια Διοίκηση. Στόχος αυτού του μέτρου είναι να αυξηθούν οι ώρες εργασίας των υπαλλήλων, γεγονός το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προτίθεται να τηρήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο δύο από τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας. Αυτά τα μέτρα θα ακολουθήσουν ενδεχομένως νέες περικοπές δαπανών, μεταξύ των οποίων και περικοπές στις συντάξεις.

Δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ισπανική οικονομία, η αύξηση του ΦΠΑ είναι σίγουρα η λιγότερο κακή λύση από όσες έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση Ραχόι. Ας σημειωθεί ότι η δύσκολη κατάσταση της οικονομίας της χώρας περιπλέκει τις δυνατότητες που έχει η κυβέρνηση Ραχόι ως προς τις οικονομικές πολιτικές που μπορεί να ακολουθήσει.

«Ιστορική» σύνοδος

Η πολιτική των ευρωπαϊκών διασώσεων έχει περάσει ένα σημαντικό σταυροδρόμι στη Γερμανία. Ισχνή πλειοψηφία συνεχίζει να τάσσεται υπέρ του ευρώ, αλλά η καθαρή πλειοψηφία διαφωνεί με μελλοντικές διασώσεις. H Αγκελα Μέρκελ ισχυρίζεται ότι η τραπεζική ένωση σημαίνει απλώς κοινή εποπτική αρχή τραπεζών, όχι εγγύηση καταθέσεων, άποψη που διαφέρει πολύ από τη θέση της ΕΚΤ. Το είδος της τραπεζικής ένωσης που είναι απαραίτητο για τη διάσωση του ευρώ απαιτεί χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλαγές σε εθνικά Συντάγματα και ευρωπαϊκές συνθήκες. Είναι όμως τελείως τρελό να εξαρτάται η επίλυση της κρίσης από κάτι που θα συνιστούσε τη μεγαλύτερη άσκηση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην Ιστορία. Με αυτά τα επιτόκια, ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία μπορούν να κρατηθούν εντός Ευρωζώνης. H πρώτη λύση είναι να περιμένουμε υπομονετικά την κατάρρευση, όπως κάνουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι αλκοολικοί. H εναλλακτική είναι να αρχίσουμε τις προετοιμασίες, αλλά με προσοχή ώστε να μην πυροδοτήσουμε καθ’ οδόν την κατάρρευση. H κατάρρευση θα αποτελούσε το μεγαλύτερο οικονομικό σοκ του καιρού μας. Το μήνυμα της συνόδου των Βρυξελλών είναι ότι η Ευρωζώνη δεν θα επιλύσει την κρίση. Από αυτήν την άποψη, επρόκειτο πράγματι για «ιστορική» σύνοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή