Αποχρωσεις

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σκυλιά ενισχύουν την υγεία των μωρών

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλιά είναι λιγότερο επιρρεπή σε λοιμώξεις και αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Pediatrics. Αν και οι επιστήμονες δεν αναφέρουν γιατί συμβαίνει αυτό, εντούτοις εκτιμούν ότι επειδή το σκυλί περνάει ένα σημαντικό μέρος της μέρας του έξω από το σπίτι, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Οι γάτες προσφέρουν επίσης προστασία στα μωρά, αν και όχι στον ίδιο βαθμό με τους σκύλους. Η έρευνα των επιστημόνων βασίστηκε στη μελέτη του ιατρικού ιστορικού 397 παιδιών στη Φινλανδία, οι γονείς των οποίων κρατούσαν καθημερινό ημερολόγιο για την υγεία του παιδιού τους στον πρώτο χρόνο της ζωής του. Η μελέτη των στοιχείων αυτών αποκάλυψε ότι τα παιδιά που μεγάλωναν με σκύλο ή γάτα στο σπίτι παρουσίαζαν από 30% έως 50% λιγότερες λοιμώξεις, ειδικά ωτίτιδες, από όσα στερούνταν την παρέα τετράποδων φίλων.

Κάν’ το όπως ο Λούλα

Σε… Λούλα της Βενεζουέλας φιλοδοξούν να εξελιχθούν ο Ούγκο Τσάβες και ο αντίπαλός του Ενρίκε Καπρίλες, στις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου. Οι δύο υποψήφιοι, γοητευμένοι προφανώς από την πολιτική επιτυχία του Λουίς Ινάτσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα του από το 2003 έως το 2010, έχουν στραφεί στους συμβούλους του για βοήθεια. Αλλά ενώ και οι δύο έχουν προσλάβει πρόσωπα-κλειδιά του βραζιλιάνικου πολιτικού μάρκετινγκ, ο Τσάβες διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι είναι φίλος του Λούλα, ο οποίος έχει ταχθεί ευθέως στο πλευρό του. Εσχάτως, μάλιστα, συμμετείχε ο ίδιος στην προεκλογική εκστρατεία του Τσάβες με βίντεο, στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ «ψηφίζει» Τσάβες. Πάντως, το στοίχημα και για τους δύο είναι η κατάκτηση της μεσαίας τάξης, για χάρη της οποίας ο Τσάβες έχει αρχίσει να εγκαταλείπει σιγά σιγά τη στρατιωτική στολή και να προτιμά τα κουστουμάκια, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών.

Εκλεψε ιγκουάνα

Γερμανός τουρίστας αποπειράθηκε να μεταφέρει λαθραία τέσσερα ιγκουάνα από τα νησιά Γκαλάπαγκος. Ωστόσο, έγινε αντιληπτός από τους φύλακες του Εθνικού Πάρκου, οι οποίοι και τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο, πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για αναχώρηση. Ο δράστης είχε τοποθετήσει τα… κλοπιμαία στις αποσκευές του, τυλιγμένα σ’ ένα κομμάτι ύφασμα και ένας απλός έλεγχος ήταν αρκετός για την αποκάλυψη των σπάνιων ερπετών. Ο συλληφθείς βρίσκεται αντιμέτωπος με τρία χρόνια φυλάκισης, αφού θεωρείται προφανές ότι σκόπευε να τα εμπορευθεί. Τα συγκεκριμένα, κίτρινα ιγκουάνα μπορεί να φθάσουν και να ξεπεράσουν το ένα μέτρο μήκος και τα 13 κιλά βάρος και αποτελούν προστατευόμενο είδος. Τα νησιά Γκαλάπαγκος βρίσκονται περίπου 1.000 χλμ. ανοιχτά των ακτών του Εκουαδόρ και είναι γνωστά από την εποχή που τα επισκέφθηκε ο Δαρβίνος, το 1835, για τις ανάγκες του ερευνητικού του έργου, που οδήγησε στις επαναστατικές θεωρίες περί εξέλιξης των ειδών.

Ολοι στο φως

Και τώρα πώς θα κρύβονται από το αδηφάγο κοινό τους οι αναγνωρίσιμοι της Ρωσίας; Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πλούσιοι και διάσημοι της Ρωσίας από την απόφαση των αρχών να απαγορεύσει τη χρήση σκούρων τζαμιών στα παράθυρα των αυτοκινήτων. Η σχετική απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από την αρχή του τρέχοντος μηνός και οι παραβάτες απειλούνται ακόμη και με αφαίρεση πινακίδων. Τα σκούρα τζάμια στα παράθυρα των αυτοκινήτων έγιναν μόδα στη δεκαετία του 1990 και παρέμεναν στη θέση τους, παρ’ ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος προστασίας από το υπερβολικό φως του ηλίου, αλλά μάλλον από τα ενοχλητικά βλέμματα των άλλων εποχούμενων. Κάποιοι από τους διάσημους διαμαρτυρήθηκαν για το νέο αυστηρό μέτρο, που τους καθιστά έρμαια στην περιέργεια των θαυμαστών, ενώ άλλοι το αποδέχθηκαν έστω και με βαριά καρδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή