Δυσαρέσκεια στην Ινδία γιατί ξεχάστηκε ο Μποζ

Δυσαρέσκεια στην Ινδία γιατί ξεχάστηκε ο Μποζ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Η θριαμβευτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για τον εντοπισμό του μποζονίου του Χιγκς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Ινδία. Η αιτία είναι το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία αναφορά από τη διεθνή κοινότητα και τα ΜΜΕ σε έναν από τους πιο σημαντικούς Ινδούς επιστήμονες, τον Σατγιεντράναθ Μποζ, από τον οποίο πήρε το όνομά του το μποζόνιο.

Οταν δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα του Μεγάλου Επιταχυντή, τα ΜΜΕ έσπευσαν να γράψουν για τον Χιγκς, για το «σωματίδιο του Θεού» και τα μποζόνια. Ελάχιστα γράφτηκαν όμως για τον Μποζ. Η παράλειψη αυτή εκλαμβάνεται ως προσβολή στην Ινδία, αν και ο Ινδός επιστήμονας δεν είχε σημαντική συμμετοχή στη δημιουργία της θεωρίας του μποζονίου του Χιγκς.

Η κυβέρνηση της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι ο Μποζ «είναι ένας ξεχασμένος ήρωας». Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι ο Μποζ δεν βραβεύτηκε ποτέ με Νομπέλ, σε αντίθεση με δέκα επιστήμονες από το ίδιο πεδίο ερευνών. Ο Μποζ, ο οποίος σημειωτέον πέθανε το 1974, είναι πιο γνωστός για τη συνεργασία του με τον Αϊνστάιν.

Στα ινδικά ΜΜΕ δημοσιεύονται καθημερινά ρεπορτάζ για την περιορισμένη αναγνώριση σημαντικών Ινδών επιστημόνων, όπως ο βιολόγος Λάλι Σινγκ και ο φυσικός Ραμαχαντράν. Αλλά δεν σταματούν εκεί. Η τωρινή δυσαρέσκεια για τον Μποζ αποτελεί μόλις το τελευταίο επεισόδιο σειράς γεγονότων που η Ινδία θεωρεί στοχευμένες λοιδορίες εναντίον της από τη διεθνή κοινότητα, όπως οι σωματικές έρευνες που έγιναν στον αστέρα του Μπόλιγουντ Σα Ρου Καν στην Αμερική ή το ζήτημα με τον ΝDΜ-1, έναν νέο ισχυρό ιό και ονομάστηκε έτσι από το Νέο Δελχί όπου και βρέθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή