Τουρκία κατά παχυσαρκίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειρηνικό πόλεμο κατά της παχυσαρκίας κήρυξε χθες το τουρκικό υπουργείο Υγείας, καθώς η μάστιγα της παχυσαρκίας και των συνεπειών που έχει για την ανθρώπινη υγεία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στη γείτονα χώρα.

Τα κεμπάμπ και τα λουκούμια θα πρέπει να αποτελέσουν αναμνήσεις του παρελθόντος, επισημαίνουν οι Τούρκοι ειδικοί, αφού το 35% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι. Και μπορεί το «τα πάχη μου, τα κάλλη μου» να έπιανε τόπο στο παρελθόν, αλλά σήμερα οι ασθένειες που προκαλούνται εξαιτίας της παχυσαρκίας δεν βάζουν σε κίνδυνο μόνο την επιβίωση των πασχόντων, αλλά απειλούν με κατάρρευση τα εθνικά συστήματα υγείας.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το τουρκικό υπουργείο Υγείας αποφάσισε να οργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης, στοχεύοντας να αδυνατίσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Τούρκους εντός του επομένου έτους. Ο «πόλεμος» είναι αισθητός σε όλους, αφού τα ΜΜΕ προβάλλουν ή δημοσιεύουν τακτικά διαφημίσεις που καλούν τους πολίτες να χάσουν κιλά και να προσθέσουν χρόνια στο προσδόκιμο της ζωής τους, ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους να αποχαιρετήσουν τις μεγάλες μερίδες και να επιλέξουν υγιεινά τρόφιμα όπως ψάρι, φρούτα και λαχανικά.

Ηδη από την πρώτη ημέρα του Ιουλίου περιορίστηκε η συγκέντρωση αλατιού στο ψωμί, ενώ χρησιμοποιούνται άλευρα πλούσια σε φυτικές ίνες. Εκατομμύρια Τούρκοι θεωρούν το ψωμί αναπόσπαστο κομμάτι οποιουδήποτε γεύματος. Επίσης σε μια προσπάθεια πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, η τουρκική τηλεόραση πλέον δεν μεταδίδει διαφημίσεις για διάφορα δημοφιλή στα παιδιά εδέσματα ευτελούς διατροφικής αξίας τα οποία, ωστόσο, είναι πλούσια σε θερμίδες.

Ομως εκτός από την επιλογή ορθής διατροφής, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας επιβάλλει τακτική σωματική άσκηση, συνήθεια από την οποία, σύμφωνα με την Ενωση για τον Αγώνα Κατά της Παχυσαρκίας, οι Τούρκοι έχουν πάρει διαζύγιο. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Τούρκους επιστήμονες, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξηθεί κατά 90% τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Και επειδή δεν υπάρχει πιο πειστικό επιχείρημα από το καλό παράδειγμα, ο Τούρκος υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ ήταν ο πρώτος που απαρνήθηκε τις διατροφικές απολαύσεις και μπήκε σε δίαιτα, με αποτέλεσμα να χάσει 10 κιλά εντός δώδεκα μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή