Υπέρ Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων ο Φρ. Ολάντ

Υπέρ Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων ο Φρ. Ολάντ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη δυνατότητα ύπαρξης μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στο Λονδίνο. «Πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια μιας Ευρώπης με πολλές ταχύτητες, με το καθένα από τα μέλη της να παίρνει ό,τι θέλει από την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία.

«Δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση, η Βρετανία δεν προτίθεται να γίνει μέλος της Ζώνης του Ευρώ, αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε οι μεν τις θέσεις των δε», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος. Πρόσθεσε επίσης ότι η Βρετανία δεν προτίθεται «να φρενάρει την Ευρωζώνη» και «εμείς δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν να ενταχθεί στην Ευρωζώνη». Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία αρνείται να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, φοβούμενη ότι ενδέχεται να υπονομεύσει τον ρόλο του Σίτι του Λονδίνου ως παγκόσμιου οικονομικού κέντρου. Σημειωτέον ότι το Λονδίνο αντιτάσσεται σθεναρά στην επιβολή του φόρου Tobin στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τον οποίο προωθεί η Γαλλία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε, πάντως, ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα πρέπει να επεκταθεί σε απαράδεκτα επίπεδα. Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι στηρίζει τις κινήσεις με στόχο τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Τόνισε δε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν αμφισβήτησε τη θέση της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι «είμαστε καλύτερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ωστόσο, εκτίμησε ότι η Βρετανία δεν είναι ικανοποιημένη από την τωρινή της σχέση με την Ε.Ε. Απαιτούνται αλλαγές, σημείωσε, και ο ίδιος ετάχθη υπέρ της υλοποίησης αυτών των αλλαγών.

Επιπλέον ο Ντέιβιντ Κάμερον επιχείρησε να συσφίγξει τις σχέσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο, μετά την «γκάφα» που είχε προσφάτως διαπράξει. Αστειευόμενος, ο Κάμερον είχε πει ότι η Βρετανία θα στρώσει κόκκινο χαλί σε όσους Γάλλους εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας της υψηλής φορολογίας που ετοιμάζει ο πρόεδρος Ολάντ για τα μεγάλα εισοδήματα. Από την πλευρά του, πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν προσεβλήθη από το χιούμορ του Κάμερον και πρόσθεσε ότι εκτιμά το χιούμορ και μάλιστα το βρετανικό. Αστειευόμενος και ο ίδιος, είπε: «Δεν έχω δει, πάντως, Βρετανούς να εγκαθίστανται στη Γαλλία». «Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια καλή και σταθερή σχέση. Είμαστε και οι δύο πρακτικοί, λογικοί και ορθολογιστές πολιτικοί», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι Γαλλία και Βρετανία συμφωνούν σε σειρά σημαντικών διεθνών θεμάτων, όπως το Ιράν και η Συρία. Αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε με τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή