Προς τη Συρία πλέουν σκάφη από τη Ρωσία

Προς τη Συρία πλέουν σκάφη από τη Ρωσία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Διάχυτη ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες έχει προκαλέσει η κίνηση της Ρωσίας να αποστείλει ένα αντιτορπιλικό πλοίο κλάσης «Udaloy II» και τρία αποβατικά κλάσης «Ropucha» στην ανατολική Μεσόγειο. Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του βόρειου στόλου, τμήμα του οποίου αποτελούν τα πλοία, άφηναν χθες να διαρρεύσει ότι ο στολίσκος απέπλευσε ήδη από το λιμάνι του Σεβερομόρσκ της βορειοδυτικής Ρωσίας με προορισμό τη ναυτική βάση της Ταρσού στη Συρία. Επικεφαλής του στολίσκου, ο οποίος αναμένεται στην ανατολική Μεσόγειο εντός δεκαημέρου, φέρεται να είναι το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Τσαμπανένκο». Αλλες ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι το «Ναύαρχος Τσαμπανένκο» και τα τρία αποβατικά, στα οποία επιβαίνουν πεζοναύτες, θα πλεύσουν προς την Ταρσό μαζί με τη φρεγάτα «Γιάροσλαβ Μούντρι», η οποία βρίσκεται ήδη στη Μεσόγειο. Στρατιωτικοί αναλυτές σημείωναν ότι με την άφιξη του «Ναύαρχος Τσαμπανένκο» και των πλοίων που το συνοδεύουν στην Ταρσό, η Ρωσία θα έχει συνολικά αναπτύξει στην ανατολική Μεσόγειο δύο πολεμικά πλοία και πέντε αποβατικά και ερμήνευαν την κίνηση ως κλιμάκωση της εμπλοκής της Μόσχας στη συριακή κρίση.

Οι πληροφορίες, πάντως, όσον αφορά τον ακριβή αριθμό και την κλάση των ρωσικών πλοίων που κατευθύνονταν προς τη Συρία ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ συγκεχυμένες. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, Βιάτσεσλαβ Τρουχακιόβ, αρκέστηκε να επιβεβαιώσει τον απόπλου της κανονιοφόρου «Σμετλίβι» από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, δίχως να κάνει την παραμικρή αναφορά στη Συρία. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΡΙΑ – Νόβαστι», από την πλευρά του, έκανε λόγο για σχηματισμό στολίσκου στη Μεσόγειο, ο οποίος θα αποτελείται από πλοία των Στόλων του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με το «ΡΙΑ – Νόβαστι», τα πλοία θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στον Ατλαντικό, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Κρεμλίνο εμφανίζεται διατεθειμένο να αναλάβει τη διοργάνωση μιας νέας διεθνούς συνδιάσκεψης για το Συριακό. «Είμαστε πρόθυμοι να διοργανώσουμε μια συνδιάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Μόσχα», δήλωσε σχετικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της συμμετοχής σε τέτοιου είδους συνδιασκέψεις κρατών, όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, τα οποία έχουν επιρροή στη Συρία.

Στο μεταξύ, υπέρ μιας νέας προσέγγισης για τον σταδιακό τερματισμό της κρίσης τάσσεται ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ. Αυτό, τουλάχιστον, αποκάλυψε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν στο περιθώριο της χθεσινής επίσημης επίσκεψής του στην Τεχεράνη. Ο κ. Ανάν, πάντως, απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει πρώτα να ενημερώσει σχετικά τη συριακή αντιπολίτευση. «Ο κ. Ασαντ πρότεινε μια προσέγγιση που θα ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από τις περιοχές όπου έχουν σημειωθεί οι πλέον βίαιες ταραχές, ώστε να περιοριστεί η βία εκεί και σταδιακά να τερματίσουμε την αιματοχυσία σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο κ. Ανάν. Ο τελευταίος αναχώρησε με προορισμό τη Βαγδάτη αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του αναφορικά με τη συριακή κρίση, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή