ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΞΗΛΩΣΕΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΜΠΑΜΑΑκροατήριο Αφροαμερικανών αποδοκίμασε τον Μιτ Ρόμνεϊ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με σφυρίγματα αποδοκιμασίας υποδέχθηκε το ακροατήριο των Αφροαμερικανών των ΗΠΑ τη δήλωση του υποψηφίου προέδρου Μιτ Ρόμνεϊ ότι θα ξηλώσει τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος που εισήγαγε ο Μπαράκ Ομπάμα. H ομιλία του Ρόμνεϊ ενώπιον της ένωσης για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών NAACP ήταν εκ προοιμίου μια δύσκολη υπόθεση. Το συγκεκριμένο τμήμα του εκλογικού σώματος τάσσεται παραδοσιακά υπέρ των Δημοκρατικών, ενώ στις εκλογές του 2008 σε ποσοστό άνω του 95% ψήφισε τον πρόεδρο Ομπάμα. Στην ομιλία του, ο Ρόμνεϊ επέρριψε ευθύνες στην πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα για την οικονομική δυσπραγία των αφροαμερικανικών νοικοκυριών. «Αν θέλετε έναν πρόεδρο που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Αφροαμερικανών, τον έχετε μπροστά σας», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, προξενώντας ηχηρά γέλια στο ακροατήριο.

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ

Προκλητικές δηλώσεις Χαμενεΐ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Σε νέες προκλητικές προς τη Δύση δηλώσεις προέβη ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το Ιράν «άντεξε όλες τις κυρώσεις και είναι σήμερα εκατό φορές ισχυρότερο από ό,τι ήταν πριν από τριάντα χρόνια». Συμπλήρωσε ότι «οι Δυτικοί έχουν κάνει πολλή φασαρία για τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι είναι οι ίδιοι που κάνουν άνοσο τον ιρανικό λαό (…) επιβάλλοντας κυρώσεις εδώ και τριάντα χρόνια». Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο διεθνούς συνόδου για την «ισλαμική αφύπνιση». Αποτελούν απάντηση στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν από τη Δύση, όπως το εμπάργκο πετρελαίου. Στόχος των κυρώσεων είναι η ματαίωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

Ισχυρό προβάδισμα Τζιμπρίλ

ΤΡΙΠΟΛΗ. Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, πρωθυπουργός της Λιβύης κατά τη διάρκεια της επανάστασης, έχει ισχυρό προβάδισμα στις πρώτες εκλογές της χώρας για πάνω από εξήντα χρόνια. Οι ισλαμιστές αντίπαλοί του, ωστόσο, πιστεύουν ότι θα έχουν την κυριαρχία του Κοινοβουλίου, καθώς εκτιμούν ότι οι περισσότεροι ανεξάρτητοι θα στηρίξουν το κόμμα τους. Από τις διακόσιες έδρες στο Κοινοβούλιο, τις 120 κατέχουν ανεξάρτητοι βουλευτές. Το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Δημιουργίας βρέθηκε αντιμέτωπο με πολλά προβλήματα. Κυριότερο ήταν η αντίληψη ότι η λιβυκή Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει στενές σχέσεις με την αιγυπτιακή Αδελφότητα. Ο Τζιμπρίλ θεωρείται μετριοπαθής δημοκρατικός.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Διαδήλωση στην Καμπούλ

ΚΑΜΠΟΥΛ. Δεκάδες άνδρες και γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαδηλώσουν κατά της δημόσιας εκτέλεσης γυναίκας που είχε κατηγορηθεί για μοιχεία. Βίντεο, που έχει διαδοθεί σε όλον τον κόσμο, έχει απαθανατίσει την αποτρόπαιη πράξη. Σε αυτό, ένας άνδρας πυροβολεί ανελέητα την άγνωστη γυναίκα ενώ το πλήθος γύρω του βλέπει το θέαμα με απροσδόκητη χαρά και τον ενθαρρύνει στην πράξη του αυτή. Η άτυχη γυναίκα λέγεται ότι ήταν μόλις είκοσι χρόνων. Το γεγονός απηχεί τα χρόνια εξουσίας των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για την εκτέλεση της γυναίκας. Οι ίδιοι αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη. Η διαδήλωση θεωρείται ως αισιόδοξο σημάδι ότι έχει αρχίσει να αλλάζει η κοινή γνώμη στη χώρα.

ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Η θέση Μαρκουλλή για τη Σερβία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σε συνέντευξή της σε εφημερίδα του Βελιγραδίου, η Ερατώ Μαρκουλλή, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, αναφέρει ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. Η κ. Μαρκουλλή, ως υπουργός της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ε.Ε., βρίσκεται στο Βελιγράδι για να συναντηθεί με τον Σέρβο πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον ομόλογό της Βουκ Γέρεμιτς. Το θέμα των συνομιλιών είναι οι ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας. Χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις της η κ. Μαρκουλλή αναφέρει πως δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή θέση για το Κόσοβο, αφού πέντε χώρες της Ενωσης, μεταξύ τους και η Κύπρος, δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο. Τέλος, προσπαθεί να τραβήξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του Κυπριακού και του Κοσόβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή