Ιστορική η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στο Λάος

Ιστορική η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στο Λάος

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENTIAN, ΛΑΟΣ. Ιστορική επίσκεψη πραγματοποίησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Λάος της νοτιοανατολικής Ασίας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ύστερα από 57 χρόνια.

«Εδώ στο Λάος, το παρελθόν μάς ακολουθεί πάντα», δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την επίσκεψή της σε εργοστάσιο που κατασκευάζει τεχνητά μέλη για τα θύματα των αμερικανικών βομβαρδισμών στη δεκαετία του 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν στο Λάος περισσότερες βόμβες διασποράς από ό,τι στη Γερμανία και την Ιαπωνία στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχος των αμερικανικών βομβαρδισμών ήταν να καταστρέψουν τις οδούς ανεφοδιασμού του Βορείου Βιετνάμ. Και ενώ ο πόλεμος του Βιετνάμ έχει τελειώσει εδώ και περισσότερο από τριάντα χρόνια, τουλάχιστον εκατό άνθρωποι εξακολουθούν να σκοτώνονται κάθε χρόνο από νάρκες στο Λάος.

Η επίσκεψη της Κλίντον στο Βιεντιάν, την πρωτεύουσα του Λάος, είναι η πρώτη έπειτα από εκείνη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Φόστερ Ντάλες το 1955.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης επίσκεψής της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον ομόλογό της καθώς και τον πρωθυπουργό του Λάος, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σημειωτέον ότι μέχρι προσφάτως το κομμουνιστικό Λάος είχε κρατήσει αποστάσεις από τις ΗΠΑ. Ωστόσο τώρα επιδιώκει τη σύσφιγξη των μεταξύ τους σχέσεων ώς έναν βαθμό και ως αντιστάθμισμα στον μείζονα ρόλο της Κίνας αλλά και του Βιετνάμ στην περιοχή.

«Κατά τη συνάντησή μου με τον υπουργό των Εξωτερικών του Λάος, συζητήσαμε για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αναφερθήκαμε στην τραγική κληρονομιά του παρελθόντος, αναζητώντας νέους τρόπους συνεργασίας για το μέλλον», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον. Τέλος, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατέθεσε στεφάνι από άνθη λωτού σε βουδιστικό ναό του 16ου αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή