Επίθεση αυτοκτονίας στην Υεμένη

Επίθεση αυτοκτονίας στην Υεμένη

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΑΑ. Τουλάχιστον δέκα νεοσύλλεκτοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας στη Σανάα της Υεμένης, όπου συνεχίζεται η σύγκρουση ανάμεσα στον τοπικό κλάδο της Αλ Κάιντα και τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από μη επανδρωμένα αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Η συντονισμένη επέμβαση κυβερνητικών δυνάμεων και αμερικανικών βομβαρδιστικών στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων εκδίωξε τους αντάρτες από τα προπύργιά τους στον Νότο της χώρας, αλλά οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις απόπειρες υπονόμευσης της κυβέρνησης σε ολόκληρη τη χώρα.

«Πρόκειται για την ίδια τακτική που είδαμε να χρησιμοποιεί η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, να στοχεύει αστυνομικές σχολές και στρατιωτικούς. Βλέπουμε την Αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου να αντιγράφει την Αλ Κάιντα του Ιράκ», δήλωσε ο αναλυτής Τέοντορ Καράσικ.

Ο καμικάζι όρμησε χθες στο πλήθος νεοσυλλέκτων στην αστυνομική σχολή της Σανάα αφήνοντας πίσω του σκηνές αιματηρής κόλασης. Σημειώνεται ότι στις 21 Μαΐου καμικάζι, μέλος της Αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου, επιτέθηκε σε στρατιωτική παρέλαση στη Σανάα προκαλώντας τον θάνατο 96 στρατιωτών. Μεταξύ των 55 συλληφθέντων ως υπόπτων για την επίθεση βρίσκονται και μέλη της Αλ Κάιντα που κατηγορούνται για άλλη επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Σανάα. Την περασμένη εβδομάδα, η τηλεόραση της Υεμένης μετέδωσε φερόμενες ως ομολογίες κρατουμένων, μεταξύ αυτών και ενός ο οποίος δήλωσε ότι είχε οδηγίες σχετικά με την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας. Το 2008, επίθεση στην είσοδο της πρεσβείας είχε κοστίσει τη ζωή 19 ατόμων, μεταξύ αυτών μιας 18χρονης Αμερικανίδας και έξι ανταρτών.

Ο πρώην πρόεδρος της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της CIA, Ρόμπερτ Γκρένιερ, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η αύξηση των πυραυλικών πληγμάτων από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εσωτερικό της Υεμένης μετατρέπει τη χώρα σε «αραβικό Βαζιριστάν», δηλαδή σε αντίγραφο της πακιστανικής επαρχίας στην οποία κατ’ εξοχήν επιχειρούν τα αεροσκάφη αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή