Ο πρόεδρος Μόρσι προανήγγειλε διάλογο για την κρίση

Ο πρόεδρος Μόρσι προανήγγειλε διάλογο για την κρίση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθεί να ακροβατεί η Αίγυπτος, καθώς τα παιχνίδια τακτικής μεταξύ του στρατιωτικού κατεστημένου που διοικεί τη χώρα από την κατάρρευση του καθεστώτος Μουμπάρακ, με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, συνεχίζονται.

Χθες, στον απόηχο της απόρριψης από πλευράς του Συνταγματικού Δικαστηρίου του διατάγματος του ισλαμιστή προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι για σύγκληση της Βουλής, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και στη λεωφόρο έξω από το προεδρικό μέγαρο. Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούσαν πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο πρόεδρος Μόρσι επιθυμούν, προς το παρόν τουλάχιστον, να αποφύγουν μια μετωπική σύγκρουση με τους στρατηγούς. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μόρσι, εξάλλου, δήλωσε χθες ότι σέβεται το Συνταγματικό Δικαστήριο και προανήγγειλε διάλογο μεταξύ όλων των φορέων για να ξεπεραστεί η κρίση. Υπενθυμίζεται πως προ διμήνου το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε παράνομη την εκλογή του ενός τρίτου των μελών της Βουλής, στην οποία τα φίλα προσκείμενα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα κόμματα αποτελούν την πλειοψηφία. Ο πρόεδρος Μόρσι, εντούτοις, εξέδωσε διάταγμα για την άμεση επαναλειτουργία της Βουλής.

Ενδεικτικό της έλλειψης διάθεσης από πλευράς των ισλαμιστών να τραβήξουν την υπόθεση στα άκρα είναι ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, λίγες ώρες πριν από την ακύρωση του διατάγματος Μόρσι από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο πρόεδρος του Σώματος Σαάντ Αλ Κατατνί έσπευσε να υπογραμμίσει πως δεν επιθυμεί να προσβάλει τις δικαστικές αρχές. «Δεν αμφισβητούμε τη δικαστική απόφαση, αντιθέτως συγκεντρωθήκαμε σήμερα προκειμένου να καταλήξουμε στον μηχανισμό εκείνο που θα καταστήσει δυνατή την εφαρμογή της», δήλωσε ο κ. Αλ Κατατνί.

Επί της ουσίας, οι ισλαμιστές αποφεύγουν να επικρίνουν την απόφαση με την οποία κηρύχθηκε παράνομη η εκλογή του ενός τρίτου της Βουλής, θεωρούν, ωστόσο, πως αυτό δεν αιτιολογεί τη διάλυση του Σώματος και για τον λόγο αυτό έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο του Καΐρου. Το τελευταίο αναμένεται να πάρει επισήμως θέση για το ζήτημα στις 17 Ιουλίου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση δεν συμμετείχαν οι βουλευτές των φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή