Ο Σκετίνο αναγνώρισε τις ευθύνες του

Ο Σκετίνο αναγνώρισε τις ευθύνες του

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Αναγνώρισε τις ευθύνες του για την προσάραξη του κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia» σε βράχια ανοιχτά της Τοσκάνης τον περασμένο Ιανουάριο ο καπετάνιος του, Φραντσέσκο Σκετίνο, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε. Στο ναυτικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 32 επιβαίνοντες του πολυτελούς σκάφους, τους οποίους, όπως επεσήμανε ο καπετάνιος, «σκέπτεται διαρκώς». Ο Σκετίνο, που διώκεται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πρόκληση δυστυχήματος, εγκατάλειψη σκάφους εν κινδύνω και άλλα ελαφρύτερα αδικήματα, μιλώντας στο Canale 5 παραδέχθηκε ότι δεν κατάφερε να αντιδράσει όταν αντελήφθη ότι το πλοίο προσέγγιζε υπερβολικά το νησί Τζίλιο, ανοιχτά της Τοσκάνης. «Κατηγορώ πρωτίστως τον εαυτό μου διότι αφαιρέθηκα εξαιτίας ενός τηλεφωνήματος», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι την ώρα του δυστυχήματος το πηδάλιο βρισκόταν στα χέρια άλλου αξιωματικού. «Ανέβηκα στη γέφυρα κι έδωσα εντολή να θέσουμε εκτός λειτουργίας την αυτόματη πλοήγηση και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Υπεύθυνος, όμως, ήταν άλλος αξιωματικός», ανέφερε και απέδωσε μερίδιο ευθύνης στη… μοίρα και τους υφισταμένους του.

«Οταν συμβαίνει ένα δυστύχημα, δεν γίνεται γνωστό μόνο το σκάφος ή η πλοιοκτήτρια εταιρεία, αλλά και ο καπετάνιος του. Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό να ζητήσω συγγνώμη ως αντιπρόσωπος αυτού του συστήματος. Ηταν ένα ανόητο δυστύχημα. Υπήρξε πλήρης διακοπή της επικοινωνίας των υπευθύνων, δημιουργήθηκαν παρεξηγήσεις και είναι εντελώς φυσιολογικό να υπάρχει τόση οργή. Στην πραγματικότητα όλα συνέβησαν επειδή μονομιάς «θόλωσε» η σκέψη μηχανών και ανθρώπων», κατέληξε ο πλοίαρχος του «Costa Concordia».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή