Δεν θα είναι υποψήφιος ο Μόντι

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Μόντι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις εκλογές της άνοιξης του 2013 στην Ιταλία ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Μόντι, που δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο. Επιπροσθέτως, παρέδωσε τα ηνία του υπουργείου Οικονομίας, που κατείχε έως χθες, στον υφυπουργό Οικονομίας Βιτόριο Γκρίλι. Σύμφωνα επίσης με αποκλειστικές πληροφορίες της συντηρητικής εφημερίδας Il Corriere della Sera, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιος πρωθυπουργός της Κεντροδεξιάς στην Ιταλία. «Η Ιταλία πρέπει να αντιμετωπίσει δύσκολες πολεμικές συνθήκες», τόνισε ο Μόντι και εξέφρασε την ελπίδα να επιδείξουν οι κοινωνικοί εταίροι πνεύμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο Μόντι υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους «προκάλεσε τα δεινά που αντιμετωπίζουμε σήμερα και που είναι η αιτία που τα παιδιά μας δεν βρίσκουν δουλειά». Αμεση ήταν η απάντηση της επικεφαλής του μεγάλου συνδικάτου Cgil, Σουζάνα Καμούσο. Αφού χαρακτήρισε θετική την είδηση ότι ο Μόντι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, δήλωσε ότι «οι συνδικαλιστές εκλέγονται και δεν δέχονται μαθήματα δημοκρατίας από κάποιον που δεν έχει δοκιμαστεί στις κάλπες».

Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση του Μόντι, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα στην Ιταλία, όπως αυτά θα διαμορφωθούν το επόμενο εξάμηνο. Σημειώνεται ότι με επιστολή τους προς την Corriere della Sera, 15 συνιστώσες του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος τάσσονται υπέρ της συνέχισης της πολιτικής Μόντι και μετά τις εκλογές του 2013. Το γεγονός προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι, ενόψει των εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δίνουν συνεχώς προβάδισμα στο κεντροαριστερό κόμμα.

Στη συνέντευξή του ο Μόντι εκτίμησε ότι μετά τις εκλογές του 2013 θα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία. Πρόσθεσε μάλιστα πως το γεγονός ότι τα μεγάλα κόμματα στήριξαν τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που προωθεί δημιουργεί ελπίδες ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση του 2013 θα αντιμετωπιστεί «με ηρεμία». Αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ιταλίας σε αντιδιαστολή με την «ταπείνωση» που είχε υποστεί τον περασμένο Νοέμβριο ο τότε πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι στη σύνοδο των χωρών του G20 στις Κάννες.

Αναφορικά με την απόφαση του Μπερλουσκόνι να ξαναθέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, καθοριστική σημασία είχαν πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες με ηγέτη τον Καβαλιέρε το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) φέρεται να συγκεντρώνει το 30% των προτιμήσεων της κοινής γνώμης. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, το PdL με αρχηγό τον Μπερλουσκόνι και υποψήφιο πρωθυπουργό τον σημερινό γραμματέα του, Αντζελίνο Αλφάνο, δεν θα ξεπερνούσε το 18% των ψήφων. O Καβαλιέρε σχεδιάζει επίσης να αλλάξει το όνομα του κόμματος και να συνεργαστεί ώστε να καταρτίσει τις λίστες του κόμματος με τον Αλφάνο. «Το 30% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μην είναι αρκετό για την κατάκτηση της εξουσίας, αλλά θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην Κεντροδεξιά έναν σημαντικό ρόλο στην επόμενη νομοθετική περίοδο», εκτιμά η Corriere della Sera.

Ο Μπερλουσκόνι σκοπεύει να αξιοποιήσει τους δύο καλοκαιρινούς μήνες -μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου- για να ετοιμάσει το νέο πολιτικό του σχέδιο. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήθελε να αποσυρθεί από την πολιτική, αλλά τελικά «τον έπεισαν να αλλάξει γνώμη οι δημοσκοπήσεις και τα χιλιάδες θερμά γράμματα υποστηρικτών του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή