Βρετανικό φιάσκο με την ασφάλεια των Ολυμπιακών

Βρετανικό φιάσκο με την ασφάλεια των Ολυμπιακών

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου αρχίζουν σε 15 μέρες, αλλά 9.000 από τους 14.000 υπαλλήλους εταιρειών security που θα εργαστούν στην ασφάλεια των Αγώνων δεν έχουν ακόμη εκπαιδευθεί. Αντιμέτωπη με την άκρως ανησυχητική αυτή πραγματικότητα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι δεν είχε χθες άλλη επιλογή από το να καλέσει, κυριολεκτικά, το στρατό.

Εν μέσω τεταμένης συνεδρίασης της Βουλής, η Μέι ανακοίνωσε ότι 3.500 στρατιώτες θα προστεθούν στα 13.500 μέλη των σωμάτων ασφαλείας που έχουν επιφορτισθεί με την ασφάλεια των Αγώνων. Στρατιώτες που πρόσφατα επέστρεψαν από έξι μήνες μαχών στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, αντί να ξεκουραστούν με τις οικογένειές τους, θα κάνουν ταχύρρυθμα μαθήματα προστασίας αθλητικών εγκαταστάσεων, με βάση σχέδιο ασφαλείας που θα τους ανακοινωθεί αφού γυρίσουν άρον άρον από τη Γερμανία όπου σταθμεύουν.

Στην ασφάλεια της διοργάνωσης θα εργαστούν συνολικά 23.700 άτομα, με την προϋπόθεση φυσικά ότι ένα μέρος των 9.000 υπαλλήλων εταιρειών security που τώρα εκπαιδεύονται θα βρεθούν τελικά στα πόστα τους. Πίσω από την επικών διαστάσεων αποτυχία βρίσκεται η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στον κόσμο, η G4S, που έχει προκύψει από τη συνένωση των εταιρειών Group 4, Falck και Securicor. Με παρουσία σε 125 χώρες και 657.000 υπαλλήλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, η G4S είναι η αιχμή του δόρατος της ιδιωτικοποίησης των αστυνομιών του πλανήτη, αρχίζοντας από τη βρετανική. Από το 1991, όταν κατασκεύασε την πρώτη ιδιωτική φυλακή της Βρετανίας, μέχρι φέτος, που ανέλαβε το πρώτο «all-inclusice» συμβόλαιο για την κατασκευή, στελέχωση και λειτουργία του αστυνομικού τμήματος του Λίνκολνσάιρ, η εταιρεία επεκτείνεται μεθοδικά σε όλους τους τομείς της παροχής αστυνομικών και σωφρονιστικών υπηρεσιών.

Το συμβόλαιο των 284 εκατομμυρίων στερλινών για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως, αποδείχθηκε η αχίλλειος πτέρνα της. Εν μέσω γενικής κατακραυγής, η αστυνομική διοίκηση του Σάρεϊ, ανέστειλε χθες τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών γραφείου των αστυνομικών τμημάτων της περιφέρειας, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί, που ως κυβέρνηση καλωσόρισαν την ανάθεση αστυνομικών και σωφρονιστικών λειτουργιών σε υπεργολάβους, ζήτησαν να παγώσουν τα νέα συμβόλαια μέχρις ότου διευκρινισθεί ποια ποινή θα επιβληθεί στην εταιρεία.

Η G4S δήλωσε ότι εργάζεται για την επίλυση των «προβλημάτων προγραμματισμού» και ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι «έργο άνευ προηγουμένου και μεγάλης πολυπλοκότητας». Αν είχε κανείς ξεχάσει ότι Βρετανοί σύμβουλοι κατέφθασαν στην Αθήνα για να βοηθήσουν στην ασφαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης του 2004, θα κινδύνευε να πιστέψει, με βάση τη δήλωση αυτή, ότι οι Ολυμπιακοί γίνονται για πρώτη φορά.

Κάπου μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, Οργανωτικής Επιτροπής Λονδίνο 2012 και G4S μπερδεύτηκαν οι εκτιμήσεις για τις ανάγκες ασφαλείας, έτσι το αρχικό συμβόλαιο για παροχή 2.000 ανδρών σεκιούριτι αναθεωρήθηκε το 2011 για να φθάσει τους 10.400.

Φθηνό δυναμικό

Παρά την έλλειψη χρόνου, η G4S συμφώνησε και απευθύνθηκε στη συνήθη δεξαμενή υποψηφίων υπαλλήλων, στους εκπαιδευμένους με δημόσιο χρήμα απόστρατους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων. Ενας από τους ανθρώπους αυτούς ήταν ο Ρόμπερτ Μπράουν, που αποστρατεύθηκε ύστερα από 30χρονη υπηρεσία στην αστυνομία του Κεντ. O Μπράουν είπε στο BBC ότι ξεκίνησε με όλη την καλή διάθεση για να συμβάλει στους Αγώνες, αλλά άλλαξε γνώμη πριν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, γιατί απογοητεύθηκε από το οργανωτικό χάος αλλά και από την αμοιβή, που δεν ξεπερνούσε τις 8,5 στερλίνες την ώρα χωρίς καμία πρόβλεψη για οδοιπορικά και διαμονή. «Είχα την εντύπωση ότι απλώς αναζητούσαν φθηνό εργατικό δυναμικό», είπε ο Μπράουν. Και, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, δεν το βρήκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή