Τι γράφει ο ξένος Τύπος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

EL ΡΑΙS

Τα μέτρα Ραχόι

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων μεγάλης εμβέλειας, με στόχο να αποφύγει την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό. Επί σειρά ετών, η Ισπανία όδευε σε αυτήν την πορεία και τα λάθη στην οικονομική πολιτική καθώς και οι ανεπαρκείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν είχαν κατορθώσει να την ανακόψουν. Κανένας, ωστόσο, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα σκληρά αλλά και απαραίτητα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μαριάνο Ραχόι θα έχουν ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί η καταστροφή.

Πρόκειται, ωστόσο, για σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες, παρότι λαμβάνονται με καθυστέρηση, αποτελούν ένα πραγματικό σχέδιο. Η επιτυχία αυτού του σχεδίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η ισπανική κυβέρνηση είναι ικανή να προχωρήσει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση. Το άλλο μεγάλο ερώτημα το οποίο τίθεται είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτών των μέτρων για την ισπανική κοινωνία. Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Ραχόι είναι αντίθετες με τις προεκλογικές δεσμεύσεις τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο η μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης από τον Μαριάνο Ραχόι δεν ήταν αξιόπιστη, εξ ου και η δυσπιστία απέναντί του τόσο από τις αγορές και τους επενδυτές όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους.

DΕR SΡΙΕGΕL

Ευρωκατάρρευση

Κορυφαίοι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης της Ευρωζώνης. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, «θα είχε δυσχερέστερες συνέπειες από την κατάρρευση της Lehman το 2008». Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται έντονη κριτική για τους χειρισμούς της στην κρίση της Ευρωζώνης, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από δικούς της πολιτικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι της καταλογίζουν ότι βλάπτει τα γερμανικά συμφέροντα. Αλλά η κ. Μέρκελ δέχεται εύσημα από τους επιχειρηματίες κι αυτό για έναν απλό λόγο: επειδή φοβούνται τη διάλυση της Ευρωζώνης. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η οικονομική κατάσταση και μαζί της οι επιχειρήσεις τους θα καταστρέφονταν. Ο πρόεδρος των εργοδοτών Ντίτερ Χουντ καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της BMW, Νόρμπερτ Ράιτχοφερ, αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Σε περίπτωση επιστροφής στο γερμανικό μάρκο, η Γερμανία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μια τέτοια ανατίμηση, που θα εκμηδένιζε στη συνέχεια το εξαγωγικό θαύμα», είπε ο κ. Ράιτχοφερ στη Handelsblatt. Ενώ ο κ. Χουντ έκανε λόγο για καταστροφική δομική κρίση, που δεν θα έπρεπε να συμβεί ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή