Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα στις Βρυξέλλες

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα στις Βρυξέλλες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Επιδιώκοντας να αποκρούσει την οξύτατη κριτική που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με αφορμή κυρίως τη δίωξη εις βάρος του προέδρου Μπασέσκου, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, αφίχθη χθες στις Βρυξέλλες. Ο κ. Πόντα αναμενόταν να συναντηθεί αργά χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Επισημαίνεται ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν πως οι ενέργειες κατά του προέδρου, Τράιαν Μπασέσκου, θέτουν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου στη Ρουμανία, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει την πλήρη ένταξη του Βουκουρεστίου στην Ευρώπη. Επισημαίνεται ότι τυχόν ρήξη στις σχέσεις Βουκουρεστίου – Βρυξελλών μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ρουμανίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο ίδιος ο κ. Πόντα δήλωσε, λίγο πριν αναχωρήσει για το Βέλγιο, ότι δεν θα αφήσει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας στους κ. Μπαρόζο και Βαν Ρομπέι ως προς την αποφασιστικότητά του να διαφυλάξει τις ευρωπαϊκές αξίες του ρουμανικού Συντάγματος. Ο κ. Πόντα επανέλαβε ότι ο πρώην πλοίαρχος κ. Μπασέσκου παρεμποδίζει τακτικά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αναζωογόνηση της οικονομίας και ξεκαθάρισε πως εξάντλησε όλα τα περιθώρια συμβίωσης μαζί του. «Αντιλαμβάνομαι ότι σ’ ένα πλοίο υπάρχει μόνο ένας καπετάνιος, αλλά η Ρουμανία δεν είναι πλοίο», τόνισε. Ο κ. Πόντα έχει, πάντως, ξεκαθαρίσει ότι θα δράσει άμεσα αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει, κατόπιν έρευνας, πως κάτι δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βίβιαν Ρέντινγκ, προειδοποίησε πως ενέργειες όπως αυτή κατά του προέδρου Μπασέσκου θέτουν σε κίνδυνο την άρση του καθεστώτος ειδικής παρακολούθησης της Ρουμανίας. Η Ρουμανία, όπως και η Βουλγαρία, ήλθαν αντιμέτωπες με το δυσάρεστο καθεστώς της ειδικής παρακολούθησης από την Ε.Ε. και τα θεσμικά της όργανα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ρουμανία διατηρείται εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή