Ενωμένοι υπέρ της περιτομής

Ενωμένοι υπέρ της περιτομής

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. H απόφαση δικαστηρίου της Κολωνίας να απαγορεύσει στην περιφέρεια της αρμοδιότητάς του τη θρησκευτική περιτομή έχει ενώσει τους Εβραίους, τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς της Γερμανίας, καθώς και τους ιατρικούς συλλόγους, σε κοινή καταδίκη της απόφασης. Οι μεν εκπρόσωποι των θρησκειών στηλιτεύουν τον περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας, οι δε γιατροί τονίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστούν οι περιτομές εκτός νοσοκομείων, σε αμφίβολες συνθήκες υγιεινής.

Υστερα από έκτακτη συνάντηση σαράντα ραββίνων από όλη την Ευρώπη στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της συνόδου Ευρωπαίων ραββίνων Πίντσας Γκόλντσμιτ χαρακτήρισε την περιτομή «θεμέλιο» της εβραϊκής πίστης. Παράλληλα, ομάδα ιμάμηδων, ραββίνων και άλλων εξέδωσε στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση που έκανε λόγο για «παραβίαση των θεμελιωδών θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας».

Η απόφαση του δικαστηρίου της Κολωνίας ανέφερε ότι η περιτομή για θρησκευτικούς λόγους συνιστά πρόκληση σωματικής βλάβης και απαγόρευσε τη διενέργειά της στην περιοχή της Κολωνίας σε αγόρια νεαρής ηλικίας. H απόφαση τονίζει ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει όταν τα αγόρια φθάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία. H υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια με πρωτοβουλία γιατρού, ο οποίος εκλήθη να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές περιτομής σε τετράχρονο μουσουλμάνο.

Στο Ισλάμ η ηλικία της περιτομής διαφέρει ανάλογα με τις κατά τόπους παραδόσεις, ενώ στον ιουδαϊσμό γίνεται σε ηλικία οκτώ ημερών. Μετά την απόφαση, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καθησύχασε τις θρησκευτικές κοινότητες λέγοντας ότι «η ελεύθερη θρησκευτική έκφραση προστατεύεται στη Γερμανία και αυτό περιλαμβάνει και τις θρησκευτικές παραδόσεις».

Σε άλλα μέρη του κόσμου, η περιτομή προτιμάται για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Με βάση ιατρικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η περιτομή περιορίζει τη διάδοση του έιτζ, τον Ιούνιο, 44 βουλευτές στη Ζιμπάμπουε έκαναν όλοι μαζί περιτομή, προκειμένου να ενισχύσουν τη μάχη κατά του έιτζ και να δώσουν στον πληθυσμό της χώρας το καλό παράδειγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή