Μισός αιώνας Rolling Stones

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μισό αιώνα μετά την παρθενική τους εμφάνιση στο «Marquee» της Οξφορντ Στριτ, τα μέλη των Rolling Stones γιόρτασαν τα πεντηκοστά γενέθλια του συγκροτήματος, εγκαινιάζοντας μια φωτογραφική έκθεση στο «Σάμερσετ Χάους» του Λονδίνου με θέμα φυσικά την απίστευτη διαδρομή τους από το 1962 μέχρι σήμερα. Τα εγκαίνια της έκθεσης συνοδεύτηκαν και από την έκδοση ενός φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο «The Rolling Stones: 50», η παρουσίαση του οποίου εξελίχθηκε σε μια γιορτή στην οποία παραβρέθηκαν εκτός των Rolling Stones δεκάδες διασημότητες από τον χώρο των τεχνών και όχι μόνο. Το λεύκωμα περιέχει 700 ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες οι οποίες σκιαγραφούν την πορεία του βρετανικού συγκροτήματος από «μάστιγα για το κατεστημένο» στη δεκαετία του ’60 σε «τιτάνες της ροκ» στη δεκαετία του ’70 και συνώνυμο του ροκ εν ρολ στη νέα χιλιετία.

«Αυτή είναι η ιστορία πενήντα φανταστικών για μας χρόνων», τονίζουν σε από κοινού τους δήλωση τα τέσσερα μέλη των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ, Κιθ Ρίτσαρντς, Ρόνι Γουντ και Τσάρλι Γουάτς. «Ξεκινήσαμε ως μια μπλουζ μπάντα που έπαιζε σε μικρά κλαμπ και που σήμερα γεμίζουμε γήπεδα ανά τον πλανήτη, παρουσιάζοντας ένα σόου που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε πριν τόσα χρόνια», σημειώνουν στην ίδια δήλωση. Ο γνωστός τόσο για τη δεξιοτεχνία του, όσο και για τις καταχρήσεις του κιθαρίστας του συγκροτήματος, Κιθ Ρίτσαρντς δήλωσε στο περιθώριο της έκθεσης στο «Σάμερσετ Χάους» πως αυτό που εξακολουθεί να τον εκπλήσσει είναι πως «όλα όσα συνέβησαν ήταν αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού».

Από την πλευρά του, ο Μικ Τζάγκερ επισήμανε ότι για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιτυχίας των Rolling Stones πρέπει να κατανοήσει τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν όταν σχηματίστηκαν. «Στους κύκλους των διανοουμένων η ροκ μουσική δεν αποτελούσε καν θέμα συζήτησης», υπογράμμισε ο τραγουδιστής των Rolling Stones. Οσον αφορά το λεύκωμα, οι φωτογραφίες του οποίου αποτελούν και το αντικείμενο της έκθεσης, ο Τζάγκερ δήλωσε: «Βλέποντάς τες τώρα είναι ολοφάνερο πως εκείνη την περίοδο δεν μας καιγόταν καρφί για τίποτα». Ο Τζάγκερ, μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στις φωτογραφίες από την πρώτη ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος στο θρυλικό «Marquee» του Λονδίνου. «Θυμάμαι ότι το κοινό αποτελείτο από φοιτητές, οι οποίοι δεν ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικοί, αλλά έδειχναν να εκτιμούν τον ήχο μας», δήλωσε. «Λίγους μήνες αργότερα, βέβαια, παίζαμε μπροστά σε παιδιά 11 χρόνων που ούρλιαζαν μόνο που μας έβλεπαν επί σκηνής», πρόσθεσε χαμογελώντας πριν εξηγήσει πως «η μακροβιότητα των Stones οφείλεται σ’ αυτήν ακριβώς την ικανότητα να ελίσσονται και να προσαρμόζονται πάντα στις συνθήκες που συναντούσαν».

Οσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματος, το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει νέο δίσκο από το 2005, ο δεύτερος κιθαρίστας, Ρόνι Γουντς υπαινίχθηκε ότι μια «μεγάλη περιοδεία είναι στα σκαριά». Πιο φειδωλός ο Ρίτσαρντς, ωστόσο, αρκέστηκε να αποκαλύψει πως τα μέλη των Rolling Stones συναντήθηκαν πρόσφατα στη Νέα Υόρκη για πρόβες. «Σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο μιας περιοδείας, εξ ου και κάναμε μια δύο πρόβες», είπε. Οσον αφορά τον εαυτό του ο 68χρονος Ρίτσαρντς υποστήριξε, λίγο πολύ ότι γηράσκει αεί διδασκόμενος. «Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά ξέρω ποιος είμαι και θα μπορούσα να γίνω καλύτερος», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή