ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕ 18ΕΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ

Καταδικάστηκε Αιθίοπας μπλόγκερ

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ. Αιθιοπικό δικαστήριο καταδίκασε σε 18 έτη φυλάκιση έναν από τους πιο διάσημους μπλόγκερ της χώρας. Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε ερήμην και άλλους πέντε δημοσιογράφους, που είναι εξόριστοι από τη χώρα, με τις ποινές να κυμαίνονται από οκτώ χρόνια μέχρι και ισόβια. Οι κατηγορίες ήταν για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους αντάρτες. Ο αντιφρονών συγγραφέας Εσκιντέρ Νέγκα είχε καταδικαστεί τον προηγούμενο μήνα, μαζί με άλλους 23 ανθρώπους, επίσης για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης σε συνεργασία με αντάρτες. Είναι η τρίτη δικαστική υπόθεση το τελευταίο εξάμηνο που βρίσκονται κατηγορούμενοι μέλη των ΜΜΕ. Ο δικαστής της υπόθεσης ανακοίνωσε ότι «το δικαστήριο έλαβε υπ’ όψιν του τις κατηγορίες και οι ποινές είναι ανάλογες».

ΒΡΟΧΕΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Διάσωση θαμμένων από κατολισθήσεις

ΤΟΚΙΟ. Συνεχίζεται ο αγώνας για τη διάσωση ανθρώπων που έχουν θαφτεί από κατολισθήσεις τις οποίες προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν την Ιαπωνία. Είκοσι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Η αστυνομία, η πυροσβεστική και ο στρατός προσπαθούν να βοηθήσουν στο διασωστικό έργο. Στην πόλη Ασο υπάρχουν έξι αγνοούμενοι. Οι εικόνες καταστροφής θυμίζουν τον απόηχο του περσινού τσουνάμι που είχε πλήξει τα βορειοανατολικά της χώρας. Με τις βροχές, τα ποτάμια πλημμύρισαν πολλές πόλεις, παρασύροντας χώματα, ξεριζωμένα δέντρα, σκουπίδια και μπάζα. Εχουν εκκενωθεί χιλιάδες σπίτια. Στην πόλη Χίτα πάνω από 15.000 άνθρωποι έπρεπε να αφήσουν τις εστίες τους, όταν ο ποταμός που διασχίζει την πόλη άρχισε να φουσκώνει.

ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Διεκόπη η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς

ΧΑΓΗ. Η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς, αρχηγού του στρατού των Σερβοβόσνιων, που κατηγορείται για γενοκτονία, διεκόπη και την Παρασκευή. Την Πέμπτη ο Μλάντιτς χρειάστηκε να διακομιστεί επειγόντως στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί τον κράτησαν για εξετάσεις. Αρχικά, υπήρχαν φόβοι ότι ο Μλάντιτς είχε πάθει εγκεφαλικό, αλλά διαψεύστηκαν γρήγορα από τους γιατρούς. Ο συνήγορος του Μλάντιτς έχει διαμηνύσει ότι θα χρησιμοποιήσει τα ιατρικά προβλήματα του πελάτη του για να επιβραδυνθεί η δίκη, που ήδη αναμένεται να κρατήσει χρόνια. Το δικαστήριο αντιμετωπίζει μια κατάσταση που είναι παρόμοια με αυτήν του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του οποίου η δίκη καθυστέρησε τέσσερα χρόνια λόγω προβλημάτων υγείας. Τελικά, ο Μιλόσεβιτς πέθανε στο κελί του πριν προλάβει το δικαστήριο να τον καταδικάσει.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΝΕΚΡΟΙ

Σύγκρουση τρένου με φορτηγό

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Τουλάχιστον τριάντα νεκροί και είκοσι τραυματίες είναι τα θύματα σύγκρουσης τρένου με φορτηγό. Σύμφωνα με τις αρχές, ο οδηγός του φορτηγού προσπάθησε να διασχίσει τις ράγες σε επίπεδη διάβαση χωρίς να έχει ελέγξει ή υπολογίσει καλά την κατάσταση. Στο φορτηγό επέβαιναν πάνω από πενήντα αγρότες που πήγαιναν στη δουλειά τους. Το τρένο, που μετέφερε άνθρακα στη Μοζαμβίκη, εμβόλισε το φορτηγό, σέρνοντάς το για εκατοντάδες μέτρα. Σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, το περιστατικό είναι ιδιαίτερα άσχημο καθώς «υπάρχουν διαμελισμένα πτώματα παντού», κάτι που δυσχεραίνει και το έργο του ιατροδικαστή. Το πολύνεκρο ατύχημα έγινε στην επαρχία Μπουμαλάνγκα, κοντά στα σύνορα της Μοζαμβίκης με το διάσημο πάρκο Κρούγκερ.

ΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ

Πιο πιθανοί για πολύποδες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας αναφέρει ότι οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες του παχέος εντέρου, γνωστά και ως αδενώματα, που συχνά προκαλούν καρκίνο. Υπάρχουν και παλαιότερες μελέτες που συσχετίζουν την παχυσαρκία με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, κάτι αποδεκτό και από το Αμερικανικό Εθνικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο. Η λογική προέκταση ήταν η σχέση ανάμεσα στα παραπανίσια κιλά και το προκαρκινικό στάδιο, σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς. Η έρευνα δεν διαπίστωσε αν η παχυσαρκία είναι ο αποκλειστικός λόγος για τη δημιουργία πολυπόδων. Περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι παχύσαρκοι, ενώ το 2008 υπήρχαν 500.000 θάνατοι από καρκίνο του παχέος εντέρου.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Σκότωσαν άοπλο Παλαιστίνιο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Εναν άοπλο Παλαιστίνιο που προσπαθούσε να εισέλθει στο Ισραήλ από την περιοχή του Σινά, στα σύνορα με την Αίγυπτο, σκότωσαν χθες Ισραηλινοί στρατιώτες, σε ένα ακόμη φονικό επεισόδιο κατά μήκος της άλλοτε ήσυχης μεθορίου. Παράλληλα τραυμάτισαν έναν ακόμη άνδρα, ο οποίος επίσης ήταν άοπλος. Αμφότεροι οι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι που είχε πέσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή