Συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας στο Μπέλφαστ

Συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας στο Μπέλφαστ

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές, που ξέσπασαν αργά την Πέμπτη, σε συνοικία του βόρειου Μπέλφαστ, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις Προτεσταντών και Καθολικών.

Η βρετανική αστυνομία έκανε λόγο για σημαντικές ταραχές στην καθολική συνοικία Αρντόιν, την ώρα που γινόταν διαδήλωση των οπαδών της Προτεσταντικής Πορτοκαλί Αδελφότητας. Οι ταραχές ξέσπασαν όταν μια μικρή ομάδα Προτεσταντών διαδήλωσε σε αυτή τη συνοικία του Μπέλφαστ, όπου επικρατεί το καθολικό στοιχείο. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση, για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν σπρώξει φλεγόμενο όχημα προς τις δυνάμεις ασφαλείας και έριχναν βόμβες μολότοφ. Εξι άνδρες, ηλικίας από 18 έως 34 ετών, συνελήφθησαν και επρόκειτο να παρουσιαστούν χθες ενώπιον δικαστηρίου του Μπέλφαστ.

Η επιτροπή που είναι αρμόδια για τις διαδηλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία δέχθηκε επικρίσεις, επειδή έδωσε άδεια για κινητοποιήσεις των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, με διαφορά μόλις δύο ωρών. Ο πρόεδρός της, Πίτερ Οσμπορν απάντησε λέγοντας ότι «πάνε πολλά χρόνια, που δεν έχουν ξεσπάσει ταραχές, στη συνοικία αυτή» και ότι «έχει έρθει η ώρα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη για τις αμφιλεγόμενες πορείες». Συγκρούσεις σημειώνονται κάθε χρόνο στο Μπέλφαστ μετά την παρέλαση της 12ης Ιουλίου, που σηματοδοτεί τη νίκη το 1690 του Προτεστάντη βασιλιά Γουλιέλμου Γ΄ έναντι του καθολικού αντιπάλου του Ιακώβου Β΄ στη μάχη του Μπόιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή