Στο μεξικανικό εκλογοδικείο ο Ομπραδόρ

Στο μεξικανικό εκλογοδικείο ο Ομπραδόρ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Στο εκλογοδικείο προσέφυγε ο Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ήρθε δεύτερος στις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου, στο Μεξικό. Ο Ομπραδόρ που έχει ήδη ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων, επιδιώκει την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με το οποίο, ο συντηρητικός Ενρίκε Πένια Νιέτο είναι ο νικητής των εκλογών. Ο Ομπραδόρ ισχυρίζεται ότι ο αντίπαλός του παρέβη τη νομοθεσία περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας και εξαγόρασε εκατομμύρια ψήφους. Το εκλογοδικείο θα πρέπει να αποφανθεί επί της προσφυγής του Ομπραδόρ μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, ο Ομπραδόρ, υποψήφιος της μεξικανικής Αριστεράς, συγκέντρωσε 3,3 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από τον Πένια, υποψήφιο του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI). Ωστόσο, ο Ομπραδόρ, πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, ο οποίος έχασε και στις προεδρικές εκλογές του 2006 από τον τότε αντίπαλό του, Φελίπε Καλντερόν, επιμένει ότι ο Πένια διέπραξε νοθεία. Παράλληλα υποστηρίζει ότι ο Πένια είχε τα μέσα ενημέρωσης με το μέρος του, τα οποία τον πρόβαλαν εις βάρος των άλλων υποψηφίων. Ο Ομπραδόρ ισχυρίζεται ότι διαθέτει αποδείξεις ότι ο Πένια, με τη βοήθεια των κυβερνητών ορισμένων πολιτειών της χώρας, κατάφερε να εξαγοράσει περί τα πέντε εκατομμύρια ψήφους. «Η τεράστια επιχείρηση εξαγοράς ψήφων έγινε πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών», τόνισε ο Ομπραδόρ. Πρόσθεσε δε ότι ο Πένια δαπάνησε περί τα 296 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία, 12 φορές πάνω από το ανώτατο όριο που ορίζει ο νόμος.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, ο Ομπραδόρ δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει σχέδιο «για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας στο Μεξικό». Υπενθυμίζεται ότι και στις εκλογές του 2006, ο Ομπραδόρ είχε ζητήσει και πάλι την επανακαταμέτρηση των ψήφων, που τελικώς έγινε. Ομως η νίκη του Καλντερόν σφραγίστηκε με δικαστική απόφαση. Σημειωτέον ότι τότε, η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου υποψηφίου, ήταν λιγότερο από 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή