Πολιτική θύελλα για την Ολυμπιάδα

Πολιτική θύελλα για την Ολυμπιάδα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Διαστάσεις πολιτικής θύελλας με απρόβλεπτες συνέπειες για τη βρετανική κυβέρνηση προσλαμβάνει το ζήτημα που προέκυψε με την ασφάλεια της Ολυμπιάδας μετά την παραδοχή της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία ανατέθηκε η φύλαξη αθλητών, θεατών και εγκαταστάσεων ότι πιθανότατα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σχετικής σύμβασης. Χθες και ενώ λιγότερο από δεκαπέντε μέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων διαπιστώνονται προβλήματα που σχετίζονται με θέματα υποδοχής αθλητών και θεατών από το εξωτερικό, το Εργατικό Κόμμα έκανε λόγο για «βαρύτατο πλήγμα στο κύρος της Βρετανίας, η ευθύνη για το οποίο ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον».

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της εβδομάδας η ιδιωτική εταιρεία «G4S» παραδέχθηκε πως «κατά πάσα πιθανότητα» δεν θα μπορέσει να παράσχει εγκαίρως τα 10.000 εκπαιδευμένα μέλη της ομάδας φύλαξης των Αγώνων, όπως προκύπτει από τους όρους της σύμβασης με την Επιτροπή Διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του Λονδίνου (LOCOG). Η εξέλιξη υποχρέωσε τη βρετανική κυβέρνηση να διαθέσει 3.500 επιπλέον στρατιώτες στην επιχείρηση για την ασφάλεια των Αγώνων. Συνολικά, 17.000 στρατιώτες αναμένονται να πάρουν μέρος στην επιχείρηση, 9.500 περισσότεροι απ’ αυτούς που βρίσκονται σήμερα στο Αφγανιστάν.

Χθες, πάντως, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι επέμεινε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι δεν υφίσταται θέμα υπονόμευσης της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και απέρριπτε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος και την Ασφάλεια, Τζέιμς Μπρόκερνσαϊρ υποστήριξε ότι «τα πρώτα προβλήματα με την «G4S» άρχισαν να παρουσιάζονται προ ολίγων εβδομάδων» και επέρριψε όλη την ευθύνη στην ιδιωτική εταιρεία, υποστηρίζοντας πως «παραδέχτηκαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή».

Παρ’ όλα αυτά, πηγές προσκείμενες στην Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάριζαν ότι η «G4S», η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας παγκοσμίως, θα υποστεί τις κυρώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση ανάθεσης του έργου σε περίπτωση που τελικά αθετήσει τις δεσμεύσεις της. Σημειώνεται δε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών του βρετανικού Κοινοβουλίου κάλεσε χθες τον διευθύνοντα σύμβουλο της «G4S», Νικ Μπακλς να καταθέσει ενώπιόν της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή