Ζητούν έλεγχο βρετανικών εξαγωγών όπλων

Ζητούν έλεγχο βρετανικών εξαγωγών όπλων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κοινοβουλευτικό πόρισμα ζητεί αυστηρότερες διατάξεις και ρυθμίσεις στις εξαγωγές πολεμικού υλικού από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη σκιά της Αραβικής Ανοιξης, οι βρετανικές εξαγωγές όπλων σε απολυταρχικές κυβερνήσεις όπως το Μπαχρέιν πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις εξαγωγές υλικού ακόμα και στην Αργεντινή, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ψυχρανθεί εκ νέου μετά τις εντάσεις για τα Φόκλαντς στη πρόσφατη σύνοδο κορυφής G20.

Ο πρόεδρος της επιτροπής που συνέγραψε το πόρισμα, Τζον Στάνλεϊ, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να είναι πολύ πιο προσεκτική στις αποφάσεις της για της εξαγωγές όπλων». Συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι οφθαλμοφανές ότι το Μπαχρέιν βρίσκεται σε ευαίσθητο σημείο καθώς έχουν διαπραχθεί σοβαρές καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα, καταπατήσεις που αφορούν γιατρούς και νοσοκόμες». Παρ’ όλα αυτά, πέρυσι δόθηκαν πάνω από εκατό άδειες για εξαγωγές υλικού στο μικρό αραβικό βασίλειο, που περιελάμβαναν προστατευτικό εξοπλισμό, αυτόματα όπλα, πιστόλια και πυρομαχικά. Ομως, σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες για βρετανικές εξαγωγές όπλων, δεν έπρεπε να έχουν δοθεί οι άδειες. Οι κανονισμοί απαγορεύουν την εξαγωγή όπλων εάν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα χρήσης τους για πρόκληση σύρραξης ή ακόμα και ως εργαλεία καταστολής εσωτερικών αντιφρονούντων.

Ο Στάνλεϊ αναφέρθηκε και στα Φόκλαντς. Πιστεύει ότι η ανησυχία του υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί παράγωγο της γενικότερης ανησυχίας που επικρατεί στη βρετανική κυβέρνηση. Θεωρεί ότι η προηγούμενη εμπειρία στα Φόκλαντς, όπου «βυθίστηκαν βρετανικά πολεμικά πλοία και χάθηκαν πολλές ζωές», έχει στιγματίσει τον χειρισμό της Βρετανίας με την Αργεντινή. Ο Αλιστερ Μπερτ, υπουργός αρμόδιος για τη μείωση της διάδοσης όπλων (κυρίως πυρηνικών), είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κράτησε υποδειγματική, υπεύθυνη στάση κατά τη διάρκεια των αραβικών επαναστάσεων. Αναφέρθηκε στις κατηγορίες για ελλιπείς ρυθμίσεις των εξαγωγών, λέγοντας πως «η διαδικασία αδειοδότησης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Εξετάζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις συγκυρίες. Είναι λάθος η κατηγορία πως πριν από την Αραβική Ανοιξη οι ρυθμίσεις των εξαγωγών ήταν ελλιπείς. Οταν είχαν δοθεί οι άδειες, είχαν εξεταστεί στο φως των συνθηκών που υπήρχαν. Οταν άλλαξαν οι συνθήκες, το ρίσκο επανεξετάστηκε και οι άδειες αφαιρέθηκαν». Πάνω από 158 άδειες αφαιρέθηκαν μετά την Αραβική Ανοιξη. Ομως αντί για σημάδι υπευθυνότητας για τον Στάνλεϊ, η ανάκληση 158 αδειών αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη για την ανάγκη μεταρρύθμισης. Το υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά και αυτό στις κατηγορίες και επιμένει ότι είχε πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Ισως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι επίσημη κατάταξη των απολυταρχικών χωρών δεν υπάρχει. Ως επίλυση αυτού του προβλήματος, η κοινοβουλευτική ομάδα προτείνει η κυβέρνηση να απαγορεύει τις εξαγωγές στις χώρες που βρίσκονται σε μια λίστα 28 χωρών που έχει το υπουργείο Εξωτερικών. Οι χώρες αυτές βρίσκονται στη λίστα, γιατί εκεί οι Βρετανοί διπλωμάτες έχουν δει τις χειρότερες καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ομως, ακόμα και αυτή η λύση είναι προβληματική. Χαρακτηριστικά, μία από αυτές τις χώρες είναι και το Αφγανιστάν, που όμως αποτελεί σύμμαχο της Βρετανίας και στηρίζεται όχι μόνο από τον βρετανικό στρατό αλλά και με βρετανική χρηματοδότηση.

Διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζουν το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η τροποποίηση των διατάξεων για τις εξαγωγές όπλων δείχνει να στηρίζεται από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή